Vakcina stigla u BiH, vakcinacija početkom sljedeće sedmice

Aktuelno
Vakcina stigla u BiH, vakcinacija početkom sljedeće sedmice
.

Nabavljeno je između 40.000 i 50.000 doza, koje su namijenjene rizičnim skupinama tj. osobama starijim od 65 godina, istakla je Blažević

Doktorica iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) Mia Blažević kazala je da su cjepiva protiv sezonske gripe stigla u državu, čeka se na odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva da bi započela distribucija na kantone.

- Vjerujemo da će se s vakcinacijom započeti početkom sljedeće sedmice. Nabavljeno je između 40.000 i 50.000 doza, koje su namijenjene rizičnim skupinama tj. osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima, naglasila je za Fenu dr. Blažević.

Kako je kazala, 'još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati kad će stići vakcina za COVID, to zavisi od brojnih faktora'.

- Prema dosadašnjem razvoju situacije, najizglednije je da će vakcina koja su pokazala efikasnost i prošla sigurnosne procedure, kroz klinička ispitivanja, dobiti dozvolu za upotrebu u prvom kvartalu sljedeće godine. Preko COVAX mehanizma naručeno je 800.000 doza što bi bilo dovoljno za 20 posto populacije, cjepiva će biti besplatna za stanovništvo. Koji će proizvođač biti u pitanju još uvijek ne znamo, budući da niti jedno cjepivo za sada nije dobilo odobrenje za upotrebu, naglasila je.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije, bilježi se trend pada broja oboljelih u ovom mjesecu. Međutim, sedmodnevna stopa incidence je i dalje iznad 250 na 100.000 stanovnika, što ukazuje na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Federaciji BiH pogotovo ako se uzme u obzir broj smrtnih ishoda i hospitalizacija, koji su i dalje u porastu.

- Ovaj pad u broju novooboljelih je svakako rezultat provođenja mjera, kao i pridržavanje tih mjera od građana. To je samo dodatni pokazatelj da upravo odgovorno ponašanje stanovništva ima naveći utjecaj na razvoj epidemiološke situacije, poručila je.

Izvor:Oslobođenje

Ne propustite