NE SLUŽI SAMO KAO UKRAS: Evo zašto bi svaka kuća trebala imati ovo cvijeće

Sve za dom
NE SLUŽI SAMO KAO UKRAS: Evo zašto bi svaka kuća trebala imati ovo cvijeće
Zlatni bršljen poznatiji je još i kao Đavolji bršljen, biljka novca, a latinski naziv ove biljke je Epipremnum aureum.

Zlatni bršljen poznatiji je još i kao Đavolji bršljen, biljka novca, a latinski naziv ove biljke je Epipremnum aureum. Ova biljka je veoma prilagodljiva i može preživjeti u najtežim uslovima.

Može preživjeti čak i na mjestima na kojima ima veoma malo svjetlosti. Nadimak Đavolji bršljen je dobila zbog svoje sposobnosti da se penje po drugim stablima kako bi došla do svjetlosti, što je potencijalno moglo uništiti drvo po kome se ova biljka penje.

biljke

Nadimak biljka novca je dobila zbog svojih listova koji podsjećaju na novčiće, ali ova biljka se ne preporučuje za privlačenje bogatstva i novca prema feng shuiju. Preporučuje se da se ova biljka stavi na balkon ili na prozor kako bi vaš dom zaštitila od vanjskih negativnih uticaja.

Ako vam se desi da se da vam biljka misteriozno ugine to znači da vam se na tom mjestu nakupila negativna energija. Prema feng fhuiju najviše negativne energije u domu se zapravo može naći u kupatilu, zbog čega je ovu biljku najbolje staviti u kupatilo.

Najčešće se stavlja iznad wc školjke ili da visi sa plafona. Na taj način ćete se riješiti negativne energije koja se nalazi u kupatilu. Ova biljka osim što vam pomaže da se riješite negativne energije u svom domu ona je i odličan pročišćivač vazduha. Veoma je važno da se ova biljka redovno zalijeva, ali ne treba je previše zalijevati.


Zemlja u koju je biljka posađena treba da bude umjereno vlažna. Dobro ju je sa vremena na vrijeme poprskati vodom po listovima ili je istuširati. Osim što će joj to prijati jer voli vlažne prostore, na taj način ćete oprati prašinu sa njenih listova.


Razmnožava se reznicama koje stavimo u vodu i koje za kratko vrijeme puste korijenje. Kod uzimanja pelcera važno je uteti one koji imaju vrlo kratko zračno korijenje. Iako ova boljka može da opstane na tamnim mjestima, ako želimo da lijepo napreduje trebali bi da je stavimo na mjesto gdje ima dosta svjetlosti, ali nikako na direktno sunce.

Ne propustite