Možemo li se zaraziti koronavirusom putem hrane?

Aktuelno
Možemo li se zaraziti koronavirusom putem hrane?
.

Nakon što je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom u tvornicama za preradu mesa i pakiranje hrane, počelo se istraživati može li se koronavirus prenositi i hranom.

Prema informacijama koje su do sada dostupne, čini se da nije. Prema Ujedinjenom udruženju svježih proizvoda, nema dokaza da svježi proizvodi ili hrana općenito sudjeluju u prijenosu covida-19.

BenChapman, profesor koji predaje sigurnost hrane, objasnio je da se koronavirus ne ponaša kao patogeni koji se prenose hranom poput E.coli. Osim toga, koronavirus se fokusira na respiratorni sustav pa čak i ako pojedete nešto što je kontaminirano kihanjem ili kašljem zaražene osobe, to ne bi utjecalo na pluća.

"Većina hrane koju jedemo odmah završi u našim crijevima, nakon čega se u želucu miješa s raznim kiselinama. Ovaj virus ne ostaje posebno zarazan kada je u želucu", objasnio je Chapman za North Carolina Health News.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je bliski kontakt i dalje glavni način prijenosa covida-19, a u službenim smjernicama navode da je zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama rijetka.

"Respiratorne kapljice također mogu pasti na predmete i površine. Moguće je da osoba može dobiti covid-19 dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju", navodi CDC te dodaje da ovo ipak nije uobičajeni način prijenosa virusa.

Stručnjaci kažu da ako potrošači slijede sigurnosne kao što pranje proizvoda i kuhanje na određenim temperaturama, nema razloga za brigu.

IZVOR: N1

Ne propustite