Pet dobrobiti sočnih kajsija: Evo zašto biste ih trebali konzumirati!
Kontinentalna koštunjava voćka kajsija vrlo blagotvorno djeluje na zdravlje, a osim toga, izvrstan je sastojak mnogih jela, džemova, deserta.
Kajsiju stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, štiti ljudsko tijelo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšavaju vid i probavu, a posebno se preporučuju slabokrvnim osobama.
Reč je o voću koje obiluje vitaminom C, B, beta karotenom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, sumporom, biljnim vlaknima.
Sto grama kajsije ima energetsku vrijednost od oko 44 kcal, što je više od naprimjer dunje, dinje, maline i lubenice, ali daleko manje od jabuke, kruške i banane.
Zbog visokog nivoa kalijuma (370 mg/100 g), a male natrijuma (0,8 mg/100 g), kajsije su izvrsne za osobe koje pate od srčanih bolesti, bolesti krvnih sudova ili povišenog krvnog pritiska.
Ako jedete sušene kajsije, budite svjesni da nose veću energetsku vrijednost, kao i povećane vrijednosti vitamina i minerala. Kao i naprimer smokve, i sušene kajsije su opasne za dijabetičare i osobe sa povišenim holesterolom zbog visokog nivoa voćnog šećera.
Blagotvoran utjecaj kajsije na kožu poznat je od davnina kada se svježi sok ove voćke koristio kod liječenja herpesa, kožnih oboljenja i otoka. Zaštitna uloga kajsije za kožu popularna je i danas, a “bonus” u cijeloj priči jest činjenica da kajsije ubrzavaju izlučivanje otrovnih tvari iz našeg organizma pa tako štite kožu, ali i čiste tijelo.
Top pet koristi kajsije:
1. Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.
2. Čaj od kajsije ublažava bolove povezane sa problemima probavnog sistema.
3. Sjajan je diuretik.
4. Alternativna medicina preporučuje koštice kajsije u borbi protiv raka.
5. Pozitivno utječe na poboljšanje krvne slike i borbu protiv srčanih bolesti.
(superzena.b92.net)