Loš položaj Ujgura i ostalih muslimana u Kini

Svijet
Loš položaj Ujgura i ostalih muslimana u Kini
Poznato je da Kina nema blagonaklon odnos prema etničkim i vjerskim manjinama.

Poznato je da Kina nema blagonaklon odnos prema etničkim i vjerskim manjinama.

Posljednjih godina turski i bliskoistočni mediji se sve više zanimaju za status muslimana u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Borci za ljudska prava apeluju da se prava muslimana na zapadu države već decenijama uveliko krše, čak i u mjestima gdje čine većinu.

Jedan od posljednjih primjera je desio se ljetos kada su izbili etnički sukobi Ujgura muslimana i etničke zajednice Han, koji mahom slijede budizam.

Ujguri su se žestoko suprotstavili represiji kineske većinske etničke zajednice Han, koja je pak u regiji Xinjiang za nekoliko procenata malobrojnija od Ujgura.

Na sedmom zasijedanju  Foruma vijeća za ljudska prava manjina u Ujedinjenim nacijama, Kina je pokušala spriječiti obraćanje potpredsjednika Svjetskog ujgurskog kongresa Seyita Tumturka.

Naime, tokom sjednice u prostorijama UN-a u Ženevi kineska delegacija je pokušala prekinuti govor Tumturka i u toku sjednice zatraživši riječ uputila je zahtjev da Tumturk ne održi govor.

Predsjedavajući sjednice prof. Patrick Thornberry je izjavio da svi učesnici moraju pokazati poštovanje prema mišljenjima drugih i dozvolio je da Tumturk nastavi govor.

Tumturk je u svom izlaganju istakao da se "kineska vlada ne pridržava međunarodnih normi za ljudska prava i da se nastavljaju vladina proizvoljna pritvaranja u toj zemlji".

"Prakse koje kineska vlada primjenjuje dovode do diskriminacije", rekao je Tumturk i skrenuo pažnju da kineska vlada treba iznaći rješenje za sigurnosne probleme u ujgurskoj regiji.

S druge strane, sedmo zasijedanje Foruma za manjine bit će završeno sutra, prenosi TRT.

Ujguri u Xinjiangu čine oko 44% stanovništva (oko 10.000.000), a uz Kineze Hui dinastije i Kazase čine dominantnu muslimanski većinu u toj sjeverozapadnoj autonomnoj regiji.

Od preko 55 priznatih etnosa u Kini, njih 10 predominantno slijede islam, te čine oko 2% kineske populacije (između 21 i 22 miliona).

Ne propustite