JEZIVI SNIMAK SA KAVKAZA Ovo azerbejdžansko oružjeje nešto najstrašnije što ste vidjeli(VIDEO)

Objavljeno:31.10.2020 - 17:33
A A A Times Arial

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje bijelog fosfora protiv civilnog stanovništva.

Ruski novinar, Aleksandr Koc, objavio je video-snimak kojim se moglo zaključiti da se u ratu na Kavkazu koristi bijeli fosfor, ali je kasnije objavio i mišljenje vojnog eksperta da se ne radi o tom oružju.

Prema prvim informacijama, bijeli fosfor je koristila azerbejdžanska vojska u borbi protiv jermenskih snaga.


Koc je podsjetio da je isto oružje koristila ukrajinska strana u sukobima u Donbasu.

Međutim, vojni ekspert Viktor Murahovski kaže da snimak iz Nagorno-Karabaha prikazuje dejstvo tipične zapaljive municije, ali da u njoj nema bijelog fosfora.

Bijeli fosfor je veoma razoran i razvija visoku temperaturu pri udaru,prenose Novosti.

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje belog fosfora protiv civilnog stanovništva.

Zabranjen je zbog toga što oni koji se nalaze blizu zone pada, zadobiju teške opekotine koje ih mogu lišiti života ili ostaviti sa teškim ožiljcima. Neke žrtve su svjedočile da ovo oružje spaljuje meso i kosti, s obzirom na to da opekotine prodiru do mišića i kostiju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!