MAJKA JE GLEDALA MINJU KAKO SKAČE SA 10. SPRATA: Zadobila je opekotine 3. stepena, A EVO ŠTA JE SADA ČEKA

Zanimljivosti
MAJKA JE GLEDALA MINJU KAKO SKAČE SA 10. SPRATA: Zadobila je opekotine 3. stepena, A EVO ŠTA JE SADA ČEKA
.

Tinejdžerka (15) po imenu Minja teško je povrijeđena juče u požaru u stanu na Dorćolu. Zadobila je opekotine trećeg stepena, zbog čega su joj hitno potrebne donacije kože.

Podsjetimo, sve se desilo u stanu na 10. spratu u Ulici Visokog Stevana, kada je oko 13 časova izbio požar, a prema prvim informacijama prouzrokovala ga je slavska svijeća.

Za samo nekoliko minuta cijeli stan je bio u plamenu, a nesrećna djevojčica je na terasi dozivala pomoć. Tragedija je izbjegnuta samo zahvaljujući herojima, građevinskim radnicima. Oni su se organizovali tako da je Pavle Gavura, jedan od njih, vezan užetom sa terase u stanu ispod, dočekao djevojku pošto je ona skočila iz zapaljenog stana. Tada su stigli i lekari Hitne pomoći koji su je odmah zbrinuli.

Ipak, povrede su ozbiljne, kako za Žena.rs, objašnjava dr Biljana Šeha iz Hitne pomoći.

- Opekotine prvog stepena nisu strašne, opekotine drugog stepena već imaju plikove i bolne su, dok je kod opekotina trećeg stepena tkivo jako oštećeno i praktično postoji nekroza tkiva, koža je crna - objašnjava ona. U zavisnosti od stepena oštećenja, nekroza zahvata pojedine ili sve slojeve kože, a nekada i potkožno i mišićno tkivo.

Nekroza može da bude suha, kada je koža čvrsta, suha i crne boje sa jasno vidljivom granicom povrede, dok je kod vlažne nekroze koža otečena, vlažna i žućkaste boje.

KAKO POMOĆI POVREĐENIMA U POŽARU?

Ljude povređene u požaru treba izneti iz prostorije i ugasiti zapaljenu odeću. To se najbolje obavlja uvijanjem u ćebe ili sličnu tkaninu ili valjanjem po zemlji. Kada se vatra ugasi, pažljivo skinuti dijelove odjeće osim onih slepljenih za kožu, njih ni slučajno ne povlačiti nasilno kako se ne bi oljuštilo i tkivo. Opečenu površinu treba što prije prekriti zavojem ili sterilnom gazom i ni slučajno ne stavljati masti i praškove. Povređeni u požaru treba da piju što više tečnosti.

(Žena Blic)

Ne propustite