SAVJETI

Krizni štab FBiH: Kako treba izgledati kućna njega za zaražene COVID-om

Objavljeno:28.10.2020 - 22:05
A A A Times Arial

Broj zaraženih u našoj zemlji raste, nažalost obaramo rekorde po broju zaraženih i preminulih. 

Nadležni apeluju na građane da poštuju propisane mjere.

Krizni štab Federalnog minsitarstva zdravsta na svojoj Facebook stranici objavio je preporuke za kućnu njegu osoba sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve.

- U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

- Boravite u posebnoj sobi, bez drugih članova porodice. Ako to nije moguće, nosite medicinsku masku i držite distancu od dva metra od drugih ljudi. Sobu treba dobro prozračiti, a ako je moguće koristite posebno kupatilo.

- Često perite ruke sapunom i vodom ili dezinficirajte alkoholnim sredstvom.

- Koristite posebno posuđe, šolje, čaše, pribor za jelo, peškire i posteljinu za bolesnu osobu. Perite sve deterdžentom i vodom.

- Pratite zdravlje svih ukućana za simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa. Ako se javi teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu.
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!