SRBIJA JE DOBILA VLADU! OVO SU SVI MINISTRI: Zaklinju se da će plate biti 900 eura, a penzije iznad 400!

Objavljeno:28.10.2020 - 20:21
A A A Times Arial

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će se nova vlada Srbije, sa 21 resorom i dva ministra bez portfelja, boriti da postigne i više od zacrtanog. Predstavljajući u Narodnoj skupštini ekspoze nove vlade, ona je juče naglasila da slede izazovna vremena, ali da Srbija, uprkos tome, 2025. godine mora biti zemlja u kojoj su prosječne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Ključni ciljevi

Brnabićeva je pred poslanicima rekla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi i biti suočene s nekim od najvećih izazova. Mandatarka je objasnila da će vlada imati šest ključnih ciljeva: borbu protiv kovida 19 i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borbu protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavinu prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

- Ja sa ovog mjesta pozivam privredu i sve druge činioce u društvu da prate primer koji danas dajemo - i Vlada, i vi kao Skupština, koja u ovom trenutku ima skoro 40 odsto žena u poslaničkim klupama - poručila je Brnabićeva, koja je dobila još jedan uzastopni mandat za predsednika Vlade Srbije.

Nova energija

U govoru koji je trajao oko sat i po, premijerka je navela da promjene u Vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, te da su potrebna nova znanja i entuzijazam. - Tražim da se borimo, da se ne mirimo s trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i svim građanima i da su jedino oni ti za koje radimo... Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji. Srbija mora biti zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan - naglasila je Brnabićeva.

Borba protiv mafije

Jedan od glavnih prioriteta nove vlade je borba s mafijom, koja je, kako je navela premijerka, pomislila da je jača od države i da može da upravlja državom. - Pred nama je ozbiljna borba sa organizovanim kriminalom, i da kriminalci i mafija nikada neće pobediti, i nikada neće biti zaštićeni. U ovoj borbi bezbednosne službe se moraju posebno baviti bezbjednošću Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije. Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo s jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mjere da svaki napad na njega, verbalni ili fizički, postane očekivan i razumljiv - izjavila je Brnabićeva.

Kako je naglasila, država će pružiti svu zaštitu svima koji se bore protiv kriminala, bilo da su u pitanju policajci, tužioci, novinari ili građani. - U borbi između države i mafije država će izaći kao pobjednik, u to nemam sumnje - poručila je ona.

Prosječna starost članova Vlade - 49 godina

Ana Brnabić (45) - premijerka

Nikola Selaković (37) - spoljni poslovi

Aleksandar Vulin (48) - unutrašnji poslovi

Tatjana Matić (48) - trgovina, turizam i telekomunikacije

Tomislav Momirović (37) - građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura

Siniša Mali (48) - finansijeAnđelka Atanasković (62) - privreda

Branislav Nedimović (43) - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda

Irena Vujović (37) - zaštita životne sredine

Zorana Mihajlović (50) - rudarstvo i energetika

Maja Popović (50) - pravda

Marija Obradović (46) - državna uprava i lokalna samouprava

Nebojša Stefanović (44) - odbrana

Milan Krkobabić (68) - briga o selu

Ratko Dmitrović (62) - briga o porodici i demografija

Gordana Čomić (62) - ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Jadranka Joksimović (42) - evropske integracije

Darija Kisić Tepavčević (45) - rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Branko Ružić (45) - prosveta, nauka i tehnološki razvoj

Zlatibor Lončar (49) - zdravlje

Maja Gojković (57) - kultura i informisanje

Vanja Udovičić (38) - omladina i sport Nenad Popović (54) - bez portfelja

Novica Tončev (58) - bez portfelja
 

(Kurir.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!