NESTAŠICA MATERIJALA ZA TESTIRANJE U CRNOJ GORI Situacija s koronom veoma ozbiljna, na čekanju 2.500 uzoraka

Region
NESTAŠICA MATERIJALA ZA TESTIRANJE U CRNOJ GORI Situacija s koronom veoma ozbiljna, na čekanju 2.500 uzoraka
Trenutno je oko 2.500 testova na čekanju.

Crnoj Gori nedostaje potrošni materijal, pa na testiranje čeka 2.500 uzoraka, rekao je epidemiolog dr. Milko Joksimović, koji je situaciju sa korona virusom ocijenio veoma ozbiljnom, komplikovanom i zahtjevnom za zdravstveni sistem zemlje.

Trenutno je oko 2.500 testova na čekanju. Znači da oni čekaju dok se drugi rade i da oni postepeno ulaze u proceduru. To je nažalost dovelo do toga da određeni broj uzoraka čeka do sedam dana da se uradi. Mi pokušavamo da imamo prioritete, da se najprije urade bolnički uzorci ljudi koji su u teškom stanju, zatim onih koji treba da budu hitno primljeni u bolnice zbog drugih nekih stanja nevezan za kovid i nakon toga rade se oni da kažem nižeg prioriteta – rekao je Joksimović za Radio Crne Gore.

Najveći broj uzoraka na čekanju su, prema njegovim riječima, onih koji su upućeni iz kovid ambulanti, koji su dobrog stanja i liječe se kod kuće.

Joksimović je potvrdio da je posljednjih dana Institut imao problema sa potrošnim materijalom, a kao razlog tome je naveo veliku potražnju u cijelom svijetu.

Ističe da je jedan dio potrošnog materijala stigao i očekuje da se narednih dana testovi brže rade.

– Jedan dio tog potrošnog materijala je stigao što bi trebalo da se odrazi na to da ćemo narednih dana brže raditi određeni broj testova i da ćemo našim ljudima u laboratoriji omogućiti da jedan dio posla rade automatizovano, pa će biti blago rasterećeni – rekao je.

Sa žaljem je konstatovao da nisu stigle sve količine nedostajućeg potrošnog materijala.

– Situacija na tržištu je veoma kompleksna. Najveći broj potrošnog materijala je inostrane proizvodnje iz Njemačke, Južne Koreje ili drugih zemalja i te zemlje najprije treba da zadovolje svoje potrebe – kazao je Joksimović.

Ne propustite