ODLUKA STUPILA NA SNAGU: Uveden policijski čas u Češkoj, poznat broj novozaraženih

Aktuelno
ODLUKA STUPILA NA SNAGU: Uveden policijski čas u Češkoj, poznat broj novozaraženih
.

U Češkoj se u utorak broj novozaraženih koronavirusom poslije nekoliko dana ponovo vratio na više od 15.000 slučajeva, a u pokušaju da zaustavi tako visok broj oboljelih i preminulih vlada premijera Andreja Babiša je od ponoći pooštrila sanitarne mjere i uvela policijski sat od 21 do 5 sati.

Udio zaraženih u ukupnom broju testova smanjio se prvi put poslije dužeg vremena ispod 30 posto, ali za utorak laboratorije su potvrdile 15.663 novozaražena a u bolnice je prethodnog dana smješteno 578 Covid-19 pacijenata.

Ukupan broj hospitalizovanih povećao se na 6.191 pacijenta, novi su podaci Ministarstva zdravlja.

U teškom stanju na intenzivnoj njezi ili na respiratorima u češkim bolnicama su trenutno 893 pacijenta.

Češka je zatražila i već počela da dobija kao pomoć respiratore iz rezervi Evropske unije i NATO i od zemalja članica, između ostalih Italije, Rumunije, Austrije ili Mađarske, 1.500 respiratora je obećao Novi Zeland a 500 Njemačka.

Trenutno zaraženih koronavirusom je više od 170.000 ljudi, uglavnom sa blagim simptomima ili bez njih a od početka pandemije u proljeće se zarazilo 284.033.

Od ponoći su stupile na snagu nove još pooštrene mjere, između ostalog i zabrana izlaženja između 21 i 5 iz koje su izuzeti oni koji idu na posao i vlasnici pasa, koji mogu sa njima i uveče i noću u šetnje ali samo 500 metara od kuće.

Ograničeno je i kretanje preko dana kada vlada zahtijeva od građana da idu na posao, kući i u kupovinu neophodnih potreba za sebe i članove porodice.

"Situacija je veoma komplikovana. Za sada ne vidimo pad koji smo očekivali ovih dana. Uvedene mjere imale su samo mali efekat. Mjere koje su djelovale u prvom talasu sada nisu efikasne i približavamo se brojevima koji ugrožavaju kapacitet češkog zdravstvenog sistema", kazao je nakon sjednice vlade u ponedjeljak odlazeći ministar zdravlja Roman Primula.

Vlada traži od parlamenta da se na glasanju zakazanom za petak produži do 3. decembra situacija krize povodom pandemije, za stepen blaže od vanrednog stanja.

(N1)

Ne propustite