Od danas počinje instaliranje "Fikretovih" respiratora: Poznato gdje će biti postavljena prva dva

Aktuelno
Od danas počinje instaliranje "Fikretovih" respiratora: Poznato gdje će biti postavljena prva dva
Prvi respiratori, koje je uvezla Federalna uprava Civilne zaštite poutem firme Srebrena malina danas će biti instalirani.

Prvi respiratori, koje je uvezla Federalna uprava Civilne zaštite poutem firme Srebrena malina danas će biti instalirani.

- Prva dva uređaja su već upućeni u Kantonalnu bonicu u Goraždu, gdje će danas biti postavljeni. Instaliranje će obaviri firma Dre Medical iz Sarajeva. Nakon instalacije bit će provedena i certifikacije, odnosno potvrda o valjanosti respiratora, koju će provesti firma Verlab iz Sarajeva, kazao je za Oslobođenje Mustafa Kadribegović, v.d. direktrora Federalne uprave civilne zaštite.

Instaliranje respiratora bit će, zapravo donacija firme koja će obaviri taj posao.

- Kao što je poznato nama su propala dva postupka, jedan otvoreni i jedan pregovarački, za izbor izvođača za instaliranje respiratora. Niko se nije prijavio na ove pozive, za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a. Nakon što je propao i drugi pokušaj, imali smo dvije mogućnosti. Jedna je bila da i raspišemo i treći poziv, a druga da respiratore podijelimo bolnicama, pa da one same nalaze ko će instalirati uređaje. U međuvremenu se javila firma Profesional Medical iz Ritopeka kod Beograda, koja ima svoju sestrinsku firmu u Sarajevu Dre Medical, i ponudili su nam da inu postave uređaje potpuno besplatno kao donaciju. Mi smo o toj ponudi obavijestiči Federalni štab civilne zaštite i dobili smo odgovor da izaberemo najbolju opciju, tako da smo prihvatili ovu ponudu i od danas počinje instalieanje uređaja, pojasnio je Kadribegović.

Inače, kao što je poznato, putem firme Srebrena malina FUCZ je nabavila 100 respiratora za isnos od 10,5 miliona KM. U proteklih pola godine, od kada je afera o nabavci ovih uređaja dospjela u javnost, pojavljivale su se različite kontradiktorne informacije o tome da li se oni mogu koristiti u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa. U početku su svi tvrdili da se oni mogu koristiti isključivo u ambulantnim vozilima, za hitne slučajeve, a u međuvremenu su se pojavili i eksperti koji tvrde da se ovi respiratori mogu koristiti i u bolnicama, na odjeljenjima intenzivne njege, za liječenje oboljelih od Covid-19 virusa. "Najdalje" u procjenama je otišao federalni premijer Fadil Novalić, koji je, prilikom dolaska prvog kontigenta od 80 respiratora, na sarajevskom aerodromu izjavio kako svaki uređaj može opsluživati po dva pacijenta.

U međuvremenu se za ovaj uvoz respiratora zainteresovalo i Tužilaštvo BiH koje je otvorilo istragu. Osumnjičeni za nezakonitosti pri nabavci ovih respiratora su vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Agencije za kontrolu lijekova Aleksandar Zolak.

(Oslobođenje)

Ne propustite