IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ O PLANOVIMA ZA TRG OSLOBOĐENJA-ALIJA IZETBEGOVIĆ: Podzemna garaža, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje...

Aktuelno
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ O PLANOVIMA ZA TRG OSLOBOĐENJA-ALIJA IZETBEGOVIĆ: Podzemna garaža, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje...
.

Ibrahim Hadžibajrić kandidat je za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

ZAŠTO TREBA GLASATI ZA NAČELNIKA HADŽIBAJRIĆA: Jedini koji je svoja obećanja ispunio

Ibrahim Hadžibajrić kandidat je za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Hadžibajrić jučer je na svom Facebook profilu predstavio plan za Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, koje će postati jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu.

"Trg oslobođenja - Alija Izetbegović postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje.

Uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri.

Planiramo izgradnju garaže sa dvije podzemne etaže i višenamjenskim trgom na kojem ćemo sagraditi centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima od 1992-1995. godine, a zadržat će se spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad, kao i sve biste bosanskohercegovačkih književnika.

Ukupna bruto građevinska površina garaže sa trgom iznosit će više od 9.200m2.

Radili smo ovaj projekat svjesni značaja trga za cijeli grad, ali i težine imena koje nosi po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Zato nastojimo da ovaj projekat bude na zadovoljstvo svih građana i služi nam na čast i stoljećima poslije. Zadržat ćemo sve elemente koje je moguće zadržati, a među njima i kultno mjesto okupljanja šahista. Pored toga, novi sadržaji dat će prostoru potpuno novu dimenziju i povećati vrijednost okolnih građevina.

Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije. Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom.

Parking prostor ispred Doma armije odlučili smo pretvoriti u zelenu površinu i tako osigurati građanima prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar", napisao je Hadžibajrić u objavi.

✅ Trg oslobođenja - Alija Izetbegović postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali...

Objavljuje Ibrahim HadžibajrićNedjelja, 25. listopada 2020.

 

Ne propustite