Denis Stojnić: Sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem uspjeli smo realizovati veliki broj kapitalnih ulaganja

Tema sedmice
Denis Stojnić: Sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem uspjeli smo realizovati veliki broj kapitalnih ulaganja
Želim da naglasim da moje namjere ulaska u politiku nikada nisu bile pribavljanje lične koristi.

Želio bih obavijestiti širu javnost kao i svoje prijatelje da ću se i ovoga puta kandidovati za novi četverogodišnji mandat u Opštinskom Vijeću opštine Stari Grad u Sarajevu ispred USD BH  - UNIJE SOCIJALDEMOKRATA BH. Kao prethodnih, tako i naredne četiri godine spreman sam na bezpoštednu borbu za svakog obespravljenog ili na bilo koji način ugroženog građanina. Nikada mi nije bilo bitno pitanje etničke ili vjerske pripadnosti već isključivo borba za čovjeka. Nažalost ogroman broj ljudi u našoj zemlji, ali i u našoj lokalnoj samoupravi je uskraćen za osnovna prava. Znam da je većina šire javnosti upoznata sa mojim dosadašnjim djelovanjem kao i postignućima. Ipak bih želio istaknuti par činjenica na koje sam jako ponosan:

Kada je u pitanju opština Stari grad zajedno sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem uspjeli smo realizovati veliki broj kapitalnih ulaganja. Radi se o projektima kakve ova opština niti u jednom mandatu od rata do danas nije imala. Posebno bih izdvojio četiri kolosalna kao što su : Dom Zdravlja - Stari grad, Osnovne Škole " Edhem Mulabdić" ,  zgrada same opštine Stari Grad te parking preko puta gradske Vijećnice. Na taj način riješen je jedan od dugogodišnjih problema na koje su građani ukazivali, a to je nedostatak parking mjesta. 

Kada su u pitanju opštinski prostori, po prvi put imamo čistu situaciju sa privatnim zakupcima i naplaćena dugovanja. Na taj način uspostavili smo stabilnu finansijsku konstrukciju te obezbijedili sredstva za velike projekte, ali i za pomoć u smislu socijalnih davanja onima kojima je potrebno. 

Budući da mi je u opštinskom vijeću pripala odgovornost za stambeni resor, posebno zadovoljstvo je činjenica da su opštinske stanove dobile samo one porodice kojima je to bilo najpotrebnije. Sa druge strane, pojedini vijećnici su bili prisiljeni da vrate opštinske stanove koje su koristili, a već su imali riješeno stambeno pitanje. Tako je zaustavljena praksa zloupotrebe vijećničkih pozicija i mandata dobijenih od građana. 

Želim da naglasim da moje namjere ulaska u politiku nikada nisu bile pribavljanje lične koristi. Za one koji ne znaju bio sam veoma uspješan MMA borac, boreći se pod zastavom BiH. U svojoj profesionalnoj karijeri sam izgradio svoje ime ali i obezbijedio svoju egzistenciju. Ipak, sve što sam  zaradio kroz sport uložio sam u privatni biznis i to u opštinske prostore. Pored velikog broja ponuda da život nastavim negdje van granica BiH, odlučio sam umjesto odlaska u Evropu dio nje donijeti u Sarajevo, tačnije u opštinu Stari grad. Vlasnik sam nekoliko ugostiteljskih objekata koji uživaju veliki ugled kod stranih gostiju, ali i kod lokalnog stanovništva već poprimaju status kultnih mjesta.  Na taj način ličnim doprinosom sam obogatio turističku ponudu grada. Sa druge strane, zapošljavam veliki broj lokalnog stanovništa , direktno, ali i indirektno kroz svoje poslovanje. Na taj način dajem nemjerljiv doprinos lokalnoj zajednici pomažući ljudima da u teškom vremenu prehrane svoje porodice. 

Iako je općeprihvaćeno mišljenje u našoj zemlji da bavljenje politikom donosi ogromnu korist i velike benefite, moram naglasiti da to nije slučaj kada sam ja u pitanju. Naime ulazak u politiku ne da mi nije donio nikakvu materijalnu korist, već je uveliko otežao rad mojih objekata i prouzrokovao dodatne probleme. Iako sam čovjek od zakona i poštujem sve zakone i propise pojedini politički oponenti su pokušavali kroz njima dostupne instrumente otežati rad mojim objektima. Kao revanšizam zbog moje borbe za obične ljude te činjenice da nepotizam i druge malverzacije neću dozvoljavati niti u njima učestvovati. Sve to nije bitno, koliko mi je bila bitna činjenica da neko iz naroda uđe u politiku barem na lokalnom nivou. Da u vrijeme nepravde , nejednakosti i nepotizma obični građani osjete nadu i vrate povjerenje. Lično sam pokrenuo mnoge pozitivne procese i stvari su se počele mijenjati. 

Zajedno sa bratom Dadom Stojnićem sam predložio incjativu, a kasnijim zalaganjem smo uspjeli da se i ista prihvati od strane gradskog vijeća. Radilo se o tome da djeca poginulih policajaca koji su na dužnosti stradali ,dobiju stipendije, dakle da im se godišnji iznos od 20.000 KM isplaćuje u mjesečnim ratama. Rahmetli Adis Šehović i pokojni Davor Vujinović mučki su ubijeni na dužnosti štiteći građane ovog grada. Grad je bio u obavezi obezbijediti sredstva kako bi olakšao život djeci čiji očevi su stradali. Nažalost, iako je ovo već odavno izglasano, nije ništa učinjeno da oni konačno počnu dobijati taj novac. Iako se iz dana u dan, usmeno ili pismeno, obraćam Gradonačelniku i gradskoj administraciji u vezi toga, ne dobijam odgovor, niti se izglasana inicijativa realizira.
Također sam se kandidovao za dopredsjedavajućeg gradskog vijeća. Tom prilikom, javno putem medija, odrekao sam se plate u iznosu od 4.000 KM kako bi i ta sredstva dobila djeca poginulih policajaca naših heroja koji su dali život za naš grad Sarajevo. Nažalost to nije realizovano jer gradsko vijeće nije većinski izglasalo moje imenovanje, već za moga kolegu protukandidata Miru Lazovića.

U vrijeme " LOCKDOWN-a" zbog pandemije, kada je vladala opšta pometnja ugostiteljski objekti u mom vlasništvu nisu otpuštali radnike. I pored činjenice da se nije znalo koliko će to trajati na pamet mi nije padalo ljude ostaviti bez posla u takvoj situaciji. Čak i nakon djelomičnog popuštanja mjera veliki broj otežavajućih okolnosti je ostao prisutan poput činjenice da nema stranih gostiju, oslabljene kupovne moći lokalnog stanovništva do nerealnog radnog vremena. Ipak svi moji uposlenici su još tu, niko nije dobio otkaz. 

 

denis-princ-monako

Zdravko (otac), Denis Stojnić i Princ Albert Drugi od Monaka


Također među prvima sam prepoznao ekonomske posljedice pandemije te sa našim Načelnikom Ibrahimom Hadzibajricem predložio da se privrednici u potpunosti oslobode opštinskih kirija kako bi mogli nastaviti poslovanje. Ovaj prijedlog je na svu sreću naišao na razumijevanje. Tako da je veliki broj privrednika u Starom gradu uspio održati poslovanje. 

Želim još da naglasim da smo zajedno sa načelnikom učestvovali u raznim projektima koji se od nas očekuju a to je asfaltiranje ceste, gradnja potpornih zidova, financijska pomoć stanovništvu koji su socijalno ugroženi, rješavanje kuća koje se nalaze na klizištima, davanje stipendija učenicima itd.
Za vrijeme karantina prvi smo založili zajedno sa našim načelnikom da kolege privrednici budu oslobođeni plaćanja kirija. Prvi smo u BiH pokazali razumijevanje na ovu situaciju koju nam je pandemija virusa COVID19 učinila.


Sve ovo i još mnogo toga planiram raditi i u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Naravno i ovoga puta ću trebati vaše povjerenje kako bih bio izabran, te kako bi i u budućnosti građani opštine Stari grad imali vjerodostojnog predstavnika koji ima snage i hrabrosti suprotstaviti se moćnicima. Ovaj put osim hrabrosti i snage ulazim i sa političkim iskustvom što će biti od neprocjenjivog značaja za dalju borbu.

Profesor sporta i tjelesnog odgoja, 
Gradski vijećnik Sarajevo 
Općinski  vijećnik Stari Grad Sarajevo
Denis Stojnić

Ne propustite