Zatvorene škole u RS

Aktuelno
Zatvorene škole u RS
Škole u bh. entitetu Republika Srpska od danas i u narednih sedam dana bit će zatvorene zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Škole u bh. entitetu Republika Srpska od danas i u narednih sedam dana bit će zatvorene zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama u ovom bh. enttietu obustavlja se od 26. oktobra do 1. novembra. Samim tim, obustavlja se i organizovanje produženog boravka i jutarnjeg čuvanja.

Škole će organizovati nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije. Ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je za RTRS da će školama sutra ujutru biti dostavljene instrukcije o načinu izvođenja online nastave.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da na visokoškolskim ustanovama nastava neće biti obustavljena, ali da će u narednih sedam dana, u zavisnosti od epidemiološke situacije, biti revidirane mjere za sve nivoe obrazovanja.

Odlukom Republičkog štaba obavezuju se osnovne i srednje škole u ovom entitetu Bosne i Hercegovine da organizuju nastavu na daljinu putem elektronske komunikacije.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na konferenciji za novinare rekao je da je od 16. do 22. oktobra došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije te da iako nije došlo do toga, da se očekuje i pogoršanje stope smrtnosti zbog povećanja broja zaraženih.

Govoreći o današnjim novootkrivenim slučajevima odnosu na broj uzetih uzoraka, Šeranić je rekao da je oko 50 posto onih koji su zaraženi. Prema današnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a izvršеnо је tеstirаnjе 736 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 403 оsоbe.

Šeranić je rekao da je dao saglasnost za preraspodjelu organizacionih jedinica, prvenstveno u Bolnici Gradiška i UKC RS, te da će razmatrati situaciju u domovima zdravlja.

"Među zaraženim najviše je u grupi od 30 do 49 godina", rekao je Šeranić.

Istakao je da odluka o obustavi nastave u prostorijama škola donesena na period od sedam dana nakon čega će biti procjenjena situacija po lokalnim zajednicama.

Izdata je i preporuka političkim partijama da se ne održavaju politički skupovi do 1. novembra i institucijama pravosuđa da prioritetno razmatraju predmete koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovništva.

Kada je u pitanju nastava na fakultetima odlučeno je da se nastavi s izvođenjem nastave, a ovo pitanje ponovo će se razmatrati takođe za sedam dana.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS, na konferenciji za novinare rekla je da je usvojena izmjena zaključka kojom je rad ugostiteljskih objekata ograničen na period od šest do 22 sata u narednih sedam dana nakon čega će odluka ponovo biti procjenjena situacija.

"Želimo da skrenemo pažnju građanima da svojim ponašanjem moramo da spriječimo širenje koronavirusa", rekla je Gašić apelujući na građane na pridržavanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 14.134 slučајеvа kоrоnаvirusа, prеminulо је ukupnо 367 оsоbа, a оpоrаvilо se ukupnо 7.900 оsоbа.

Ne propustite