Poza u kojoj spavaš UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE: Provjerite jesi li izabrali NAJBOLJU ili NAJGORU?

Zanimljivosti
Poza u kojoj spavaš UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE: Provjerite jesi li izabrali NAJBOLJU ili NAJGORU?
Sigurno si se koji put probudila s bolovima u vratu, leđima ili umorna kao da si cijelu noć bila budna.

Sigurno si se koji put probudila s bolovima u vratu, leđima ili umorna kao da si cijelu noć bila budna. Jedan od uzroka nekvalitetnog sna je neodgovarajući položaj spavanja

Na kvalitetu sna utječu brojni faktori - madrac, prehrana, plava svjetla mobitela, zrak, stres i još štošta. No, jesi li znala da i pozicija u kojoj spavaš igra ulogu?

Imaš li problema s kralježnicom, odnosno budiš li se ujutro s bolovima u leđima, trebala bi promijeniti pozu u kojoj spavaš. Kralježnica je prirodno zakrivljena u obliku slova S. Važno je poduprijeti je jastucima na dijelovima koji su uzdignuti od madraca ili promijeniti položaj spavanja, kako ne bi na nju vršila pritisak. 

man-sleeping

Želiš bolji san? Fokusiraj se na ove 4 stvari
 

Spavanje na leđima je zdravo, no jastuk bi trebao biti odgovarajuće debljine. Niti pretanak niti predebeo jer u tim slučajevima dolazi do pritiska u kralježnici, kako u križima tako i u vratnoj kralježnici, što nikako nije dobro.  Želiš li i dalje spavati na leđima, ali da tvoja kralježnica ne pati, stavi mali jastućić pod koljena i pod križa. 

Osobama pak koje imaju problema s disanjem, hrču ili pate od apneje, spavanje na leđima je najgori mogući izbor. Najbolje bi bilo u ovom slučaju spavati na boku. Za još kvalitetniji san, odnosno zdraviji položaj tijela, među koljena bi trebalo staviti jastučići i na taj način rasteretiti kralježnicu i kukove.

Obrati pozornost na to kakva se budiš. Jesi li odmorna ili umorna i boli li te nešto? S obzirom na odgovore koje ćeš si dati, prilagodi način spavanja i uživaj u blagodatima koje tijelu i psihi pruža kvalitetan san. 

Ne propustite