KORONA GAZI DŽAVU: Stigli najnoviji podaci, broj zaraženih u Crnoj Gori je zastražujuć

Aktuelno
KORONA GAZI DŽAVU: Stigli najnoviji podaci, broj zaraženih u Crnoj Gori je zastražujuć
.

Na Žabljku broj zaraženih na 100.000 je među najvećim u Evropi - 1.558

U četiri crnogorske opštine - Žabljaku, Ulcinju, Kolašinu i Budvi stopa kumulativne incidencije je preko 800 na 100.000 stanovnika, pokazuju najnoviji podaci.

Riječ je o stopi kumulativne incidencije za 14-odnevni period od 10. do 23. oktobra.

Prema najnovijim podacima, na Žabljaku je stopa kumulativne incidencije 1.558, u Ulcinju 1.040, a u Budvi i Kolašinu po 816.

Crnogorski Institut za javno zdravlje predložio je ranije uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od četrnaestodnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera

U opštinama u kojima je stopa incidencije izmedu 800 i 1.199 zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, kao i okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Škole u opštinama u kojima je kumulativna incidencija premašila 800 na 100 hiljada stanovnika prelaze na sistem učenja na daljinu.

U Podgorici je, prema posljednjim podacima, stopa kumulativne incidencije 751, a na Cetinju 711.

U Nikšiću je stopa incidencije 517, Pljevljima 500, Baru 411, Kotoru 409.

U opštinama u kojima je stopa izmedu 400 i 799, rad ugostiteljskih objekata ogranicen je do 22 sata.

Takođe, dozvoljeno je da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dve osobe, a obavezno je i striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sede za stolovima i okrenuti su ledima jedni drugima.

Prema posljednjim podacima, u ostalim opštinama u Crnoj Gori stopa incidencije manja je od 400.

Procjena je urađena na osnovu dostupnih podataka od crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Promjene datih vrijednosti moguće su zbog toga što će Institut na trenutni broj novooboljelih dodati i slučajeve koji budu potvrđeni do ponoći.

Ne propustite