ČUBRILOVIĆ O RADU NARODNE SKUPŠTINE “Odlazak DNS iz vladajuće većine neće uticati na odlučivanje”

Objavljeno:23.10.2020 - 20:58
A A A Times Arial

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da to što je DNS napustio vladajuću većinu u parlamentu nikako neće uticati na donošenje odluka.

Čubrilović je naveo da je u skupštinskoj većini i dalje više od 50 poslanika.

– Možda nemamo i nećemo imati svaki put dvotrećinsku većinu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda koji pokreće srpski član Predsjedništva BiH. Ali, svima treba da je stalo da zajedno štitimo te interese i da ne bude upitna ta većina jer je to iznad interesa stranaka koje imaju sjedište u Srpskoj – rekao je Čubrilović za RTRS.

On je naglasio da veto srpskog člana Predsjedništva BiH predstavlja mogućnost Narodne skupštine da ospori svaku odluku sa nivoa BiH na štetu Srpske.

– To je dobar institut zaštite vitalnog interesa Srpske i srpskog naroda u BiH koji koristi srpski član Predsjedništva. U posljednje vrijeme to je radio nekoliko puta i taj institut ne smijemo ispustiti i dozvoliti da se nečim drugim zamijeni takav odnos. To je najvažnija odluka koja se u nekom trenutku može donijeti u Srpskoj jer ste sigurni da je u tom slučaju potpuno zaštićen interes srpskog naroda u BiH – istakao je Čubrilović.

On je, povodom 29 godina od formiranja Skupštine srpskog naroda u BiH, na čijim temeljima je nastao današnji republički parlament, rekao da je to bio istorijski korak u osnivanju Srpske.

– Poslanici prvog saziva Skupštine imali su vizionarski pristup i postavili prve temelje Republike – istakao je Čubrilović.

On je rekao da su parlament i Srpska preživjeli situacije u kojima su visoki predstavnici u BiH djelovali mimo ustava i bilo kakvih pravila.

– Uspio se očuvati visok stepen državnosti Srpske i sposobnost da ona istraje u svojim nakanama da Dejtonski mirovni sporazum bude implementiran po svom slovu, a ne po duhu – rekao je Čubrilović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!