HITNA PORUKA DR DARIJE KISIĆ: Evo šta svi moraju ODMAH uraditi

Objavljeno:23.10.2020 - 18:49
A A A Times Arial

Procjenjuje se da u svijetu na jednu osobu kod koje je potvrđen koronavirus ide pet do 10 osoba koje u sebi nose virus, a da ne znaju, izjavila je zamjenica direktota Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

Zato se, ukazala je, i propagira primjena opštih preventivnih mjera, odnosno svi se moramo ponašati kao potencijalni nosioci infekcije.

Kisić je istakla da od početka epidemije, informacije pokazuju da u najvećem broju slučajeva postoje ili blagi oblici kliničkog ispoljavanja bolesti ili je riječ o asimptomatskim slučajevima.

Prema njenim riječima, grupe kod kojih je najveći rizik da dođe do komplikacija, ukoliko se inficiraju, jesu starije osobe i oni s različitim hroničnim oboljenjima i imuno-deficijentnim stanjim.

"Ali, niko nije zaštićen. Sve osobe koje nemaju imunitet, a došle su u kontakt s osobom koja ima virus, mogu da se inficiraju, a tok bolesti je nepredvidiv", upozorila je Kisić.

Ona je napomenula da su u najvećem riziku od obolijevanja radno aktivno stanovništvo i mlađe odrasle osobe, koje i imaju najveći intenzitet kontakata, s većim brojem ljudima, a bez primjene mjera.

"Uzor treba da nam budu naši najstariji sagrađani, koji su svjesni da su u najvećem riziku i najsavesnije se ponašaju", rekla je Kisić.

Ona je dodala da se i školarci savjesno i odgovorno ponašaju, jer se u školama radi o sporadičnim slučajevima zaraze, odnosno nije bilo značajnijeg prenošenja virusa u školskoj sredini.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!