HOĆE LI BITI ODGOĐENI IZBORI U BiH? Oglasio se član kriznog štaba, sada je sve jasno!

Aktuelno
HOĆE LI BITI ODGOĐENI IZBORI U BiH? Oglasio se član kriznog štaba, sada je sve jasno!
.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva izdao je preporuku političkim partijama i kandidatima koji učestvuju u izborima da kampanje održavaju bez fizičkih okupljanja, potvrdio je za N1 šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa.

- Okupljanja su epidemiološka opasnost s obzirom da posljednjih 10-ak dana bilježimo ubrzano širenje virusa u populaciji i pogoršanje epidemiološke situacije, rekao je Musa.

Podsjetio je da je broj osoba koje mogu boraviti unutra ili vani ograničen. Federalni štab je predložio da to bude 50 osoba u zatvorenom, ali Kanton Sarajevo i od danas HNK smanjili su taj broj na 30.

- Cilj je smanjiti individualni rizik preventivnim mjerama i ponašanjem unutar zajednice gdje nastojimo mjerama fizičke distance smanjiti mogućnost da u javnom prostoru dođu u kontakt zaražene osobe i one koje nisu. Teško je držati pod kontrolom ovu bolest jer ima dug period inkubacija, ima značajan broj asimptomatskih prijenosa, 30-tak posto, a osoba postaje zarazna i prije nego se pojave simptomi. Svaki  sagovornik može biti zaražen u ovom periodu, rekao je Musa.

Na pitanje da li postoji mogućnost odlaganja održavanja izbora, Musa je rekao kako, "s epidemiološke situacije, značajno pogoršanje bi moglo kompromitovati taj proces". Također, rekao je kako su kantonalnim štabovima ostavili mogućnost parcijalnog lockdowna.

Kada je riječ o stopi smrtnosti, ona iznosi 30 na 100.000 stanovnika, a preko 74 posto su osobe starije od 65 godina. U bolnici je trenutno 312 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je 22 na respiratoru.

- Ovo je maraton u borbi s ovim virusom. Zdravstveni kadar koji je sve vrijeme angažiran je pred velikim opterećenjem sve vrijeme i cijela zajednica i društvo moraju učiniti da ne dođemo u situaciju da dođemo do takve opterećnosti zdravstvenog sistme da se ne mogne odgovoriti onima kojima je pomoć zaista potrebna, rekao je Musa.

Govoreći o sezonskoj gripi, Musa je rekao kako za sada nije bilo zabilježenih slučajeva objasnivši da je ovo rezultat mjera nošenja maske i pojačane higijena koje su uvedene zbog borbe s korona virusom. Vakcina protiv sezonske gripe trebala bi stići početkom oktobra.

(Izvor: N1, Oslobođenje)

Ne propustite