CIJELA DRŽAVA POSTAJE CRVENA ZONA, SVE JE VIŠE BOLESNIH: Mjere sve strožije

Aktuelno
CIJELA DRŽAVA POSTAJE CRVENA ZONA, SVE JE VIŠE BOLESNIH: Mjere sve strožije
.

Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novooboljelih od koronavirusa, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja. Situacija je sve ozbiljnija i u Njemačkoj.

Središnji epidemiološki njemački institut Robert Koch ocijenio je u četvrtak trenutnu epidemiološku situaciju i rekordan broj novozaraženih od više od 11 tisuća u Njemačkoj kao "vrlo ozbiljnu".

- U međuvremenu je situacija postala vrlo ozbiljna - rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak, nakon što je objavljena brojka od 11.287 novozaraženih u posljednja 24 sata. To je najveći broj novozaraženih u jednome danu od početka pandemije.

Wiehler je istodobno procijenio kako nismo nemoćni u borbi protiv virusa te da je još uvijek moguće spriječiti još jače širenje virusa.

- Trenutno još imamo šansi usporiti daljnje širenje virusa - rekao je Wiehler. Po njegovim riječima, većina novozaraženih u ovom jesenskom valu pandemije povezana je s privatnim slavljima i okupljanjima.

- Svugdje gdje se na malom prostoru mnogo govori i smije postoji opasnost od brze zaraze, rekao je Wiehler.

On je istodobno mogućnost zaraze u javnom prijevozu i hotelima ocijenio "relativno niskom".

Direktor epidemiološkog instituta ne vidi potrebu mijenjanja trenutne strategije borbe protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj, koja se temelji na mjerama higijene, nošenju maski i održavanju razmaka.

U čitavoj Njemačkoj je na snazi obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu spadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama.

Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku te Bjelovarsku županiju.

Velike europske države u srijedu su ponovno bilježile crne brojke - Španjolska je prešla milijun zaraženih, Italija ima najviši dnevni rast s 15 tisuća, a Francuska ponovno više od 25 tisuća zaraženih koronavirusom, prenose agencije.

Španjolska je postala prva europska država koja ima više od milijun zaraženih, udvostručivši taj broj u samo šest tjedana usprkos uvedenim restriktivnim mjerama.

Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 umrlih od koronavirusa.

Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije. Dosad su restriktivne mjere uvođene samo u područjima koja su bila najgore pogođena, a brojke zaraženih su se udvostručile u zadnja tri tjedna.

- Predložit ću da se od subote cijela Poljska bude crvena zona - rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

U Poljskoj su srednje škole i fakulteti već prešli na online nastavu, a sad se to predlaže i za više razrede osnovnih škola. Ograničeno je radno vrijeme restorana u dijelovima zemlje koje su najteže pogođena pandemijom. Zatvorene su teretane i bazeni u cijeloj zemlji.

- Brojka od 10.000 novozaraženih po danu je najveća koju naš zdravstveni sustav može podnijeti - rekli su vodeći zdravstveni stručnjaci.

Poljska ima od početka pandemije 202.579 slučajeva i 3851 umrlih.

(HINA, Jutarnji List)

Ne propustite