"RIJEŠIĆEMO PROBLEM MIGRANATA IZ PAKISTANA" Cikotić objašnjava šta znači sporazum s Islamabadom

Objavljeno:22.10.2020 - 07:33
A A A Times Arial

Problem pakistanskih državljana koji nezakonito ulaze u BiH uskoro bi mogao biti riješen, ali to automatski ne znači da će time biti riješena i migranatska kriza.

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić nedavno je otkrio da su dvije države dogovorile sporazum kojim će svi Pakistanci, koji su nezakonito došli u BiH, biti vraćeni u zemlju porijekla.

– Pakistan je dužan da ih prihvati, čime će se omogućiti bolja kontrola migrantske krize – rekao je Forić.

On je dodao da je sporazum već trebao biti potpisan, ali je posjeta delegacije BiH Pakistanu otkazana zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Forić je izrazio očekivanje da će sporazum biti potpisan početkom novembra, te da više neće biti odgađanja.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić pojašnjava za Srpskainfo da će ovaj sporazum zaustaviti talas dolazaka migranata iz Pakistana, ali ne i iz drugih zemalja.

– Ovo u praksi znači da kada migrant iz Pakistana uđe u BiH, mi ga moramo držati pod kontrolom, a onda u komunikaciji s vlastima te države, uz posredstvo ambasade, potvrditi njegov identitet te dogovoriti detalje njegovog povratka. Nećemo vraćati jednog po jednog migranta, već će to ići u grupama – objasnio je Cikotić.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!