SIPA realizirala operativnu akciju 'Network'

Objavljeno:21.10.2020 - 18:50
A A A Times Arial

 Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Network“, koja je započela jučer, saopćeno je iz SIPA-e. 

- Prilikom realizacije akcije, policijski službenici SIPA-e su 20.10.2020. godine izvršili pretrese na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 272. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Pranje novca“ i iz člana 383. istog zakona „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Prilikom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, dok je osoba lišena slobode, nakon kriminalističke obrade, 21.10.2020. godine predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Postoje osnovi sumnje da je osumnjičena osoba počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novčanih sredstava u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 625.427,20 KM - citat je iz saopćenja.

U nastavku operativne akcije, policijski službenici SIPA-e danas su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, u vezi s krivičnim djelom iz člana 31. istog zakona „Saučiniteljstvo“.

Navedena osoba trenutno se nalazi u prostorijama SIPA-e i u toku je kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, navedeno je također u saopćenju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!