Islamska zajednica u BiH donijela izmjene o obavljanju namaza i ostalih vjerskih obreda

Objavljeno:19.10.2020 - 22:51
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Iz IZBiH podsjećaju da su džematlije dužne tokom obreda poštovati mjere fizičke distance i upotrebe maske, te koristiti dezinfekciju prilikom ulaska i izlaska iz džamije.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije zbog virusa korona Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) objavio je nove izmjene u obavljanju namaza i drugih vjerskih obreda.

Naime, u preporuci je navedeno da se obavljaju suneti i farzi, a da se odmah potom uči dova, pri čemu se ova preporuka odnosi i na džuma-namaz.

Dodaje se da će hatibi upotpuniti propis hutbe, a poruku na bosanskom jeziku ograničiti na pet minuta.

Podsjećaju da su džematlije dužne tokom obreda poštovati mjere fizičke distance i upotrebe maske, te koristiti dezinfekciju prilikom ulaska i izlaska iz džamije. Rizičnim grupama, u koju spadaju starije osobe i hronični bolesnici, preporučuje se da namaz obavljaju u svom domu.

Instrukcijom se podsjeća i na obavezu da se u skladu sa važećim uputstvima regulira održavanje mektebske pouke, mevluda i drugih programa u prostorijama Islamske zajednice, te dženaze namaza.

Instrukcijom o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima, muftije i glavni imami se zadužuju da aktivno prate instrukcije i preporuke kriznih štabova i shodno tome reaguju uputstvom na području svoje nadležnosti.

Imajući u vidu drastično pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji, Rijaset je na sjednici uputio apel svim pripadnicima Islamske zajednice, kao i građanima – naročito rizičnim kategorijama, bolesnima i starijima – da se što dosljednije pridržavaju mjera i uputstava nadležnih državnih organa.

Izvor: Crna-hronika.info

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!