SIMPTOMI COVIDA-19 SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU TAČNO OVIM REDOSLIJEDOM: Jedan simptom ga razlikuje od sezonskog gripa!

Aktuelno
SIMPTOMI COVIDA-19 SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU TAČNO OVIM REDOSLIJEDOM: Jedan simptom ga razlikuje od sezonskog gripa!
.

Istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je da se simptomi Kovida-19 često pojavljuju jednim te istim određenim efektnom. Ovo otkriće moglo bi da pomogne zaraženim pacijentima da razlikuju korona virus od gripa i prehlade, te da se na vrijeme izoluju i počnu sa liječenjem.

Simptomi korona virusa javljaju se određenim redoslijedom? 

"Ovo je posebno važno da se zna kada se preklapaju ciklusi poput gripa, koji se javlja u istom trenutku kada traje epidemija Kovida-19", rekao je Piter Kun, jedan od autora studije i profesor medicine.

Istraživači su analizirali stopu učestalosti simptoma koje je prikupila SZO kod više od 55.000 zaraženih pacijenata u Kini. U studiju su uvrstili i podatke koje su prikupili na 1100 slučajeva, prikupljenih između decembra i januara, koje su zabilježili doktori u kineskim kovid jedinicama.

Redoslijed simptoma je ključan?

"Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da ljekari mogu ranije da utvrde da li neko ima korona virus ili neku drugu bolest", istakao je Džozef Larsen koji je predvodio studiju.

Stručnjaci kažu da se simptomi kod Kovida-19 često javljaju sljedećim redom:

- temperatura
- kašalj i bolovi u mišićima
- mučnina i povraćanje
- proliv

Prvi simptom korona virusa -temperatura, ali...

mz6k9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtm1jn01eqv8vyjfhzjywymrjn2m2ymjmy2vizmywn2qwnte5nwq5njauanbnkzmczqkeaieaaq

Foto:Profimedia

Dakle, navode da je prvi simptom Kovida-19 zapravo temperatura, a gripa - kašalj.

"Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskim gripom češće razvijaju kašalj prije temperature. U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suhim kašljem", kaže doktor Robert Glater.

"Iako je temperatura najčešće opisivan početni simptom korona virusa, stvarnost je drugačija. Neki pacijenti su prijavili gubitak ukusa ili mirisa, bez ikakvog drugog simptoma", dodao je on, pa rekao da je ostatak pacijenata imao i malaksalost, glavobolju ili vrtoglavicu.

"Također, vidio sam da neki pacijenti imaju samo bol u grudima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proliv nakon pojave temperature i kašlja takođe ukazuju na Kovid", pojasnio je Glater.

Iako redoslijed simptoma može da varira od pacijenta do pacijenta, ali su ova saznanja i dalje koristan vodič za pružanje zdravstvenih usluga, piše "Healthline".

Izvor:Zena.blic.rs

Ne propustite