Okupila se koalicija zbog DNS-a, Dodik najavio obračun s kriminalom i naveo jedan primjer

Bosna i Hercegovina
Okupila se koalicija zbog DNS-a, Dodik najavio obračun s kriminalom i naveo jedan primjer
.


U Banjoj Luci je večeras održan sastanak vladajuće koalicije u RS-u, koje su predvodili lideri stranaka, a razlog je napuštanje DNS-a iz tog partnerstva.

Medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je razmatrana situacija nakon poteza DNS-a da napusti koaliciju i da je na kraju konstatovano da svi ostali partneri u koaliciji ostaju jedinstveni i radit će i dalje ka ostvarivanju vladinih ciljeva.

screenshot-28

"Možemo zaključiti da nema opasnosti za rad Vlade RS-a i provođenje politika. Smatramo da je odluka DNS nepotrebna i ishitrena. Ta odluka je jasna i mi prihvatamo njihove stvove jer oni odlučuju o tome", kazao je Dodik.

On je istakao da će se sačekati izjašnjavanje općinskih odbora DNS-a kako bi se znalo kako dalje i na tom nivou vlasti.

"Ako neko ostaje s nama, nastavit ćemo dalje raditi u punom kapacitetu. Ako neko izađe, ljudi i kadrovi iz tih odbora više neće moći ostati na funkcijama. Vezano za kadrove iz DNS-a sutra ćemo riješiti neka postavljanja koji su pravili probleme u radu koalicije", kazao je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da Republika Srpska ostaje stabilna i da nema poremećaja.

"Koalicija nastavlja borbu protiv kirminala i korupcije i ono što je urađeno sa stanovništa Vlade RS-a i javnih preduzeća je dio te borbe. Ta borba će biti nastavljena i protiv nekih naših kadrova iz SNSD-a, a sve u skladu sa Zakonom. Sve drugo je neprihvatljivo i nepotrebno objašnjavati", poručio je.

Dodik je zatim govorio o Nešićevom "šutiranju novca na jednoj proslavi u Istočnom Sarajevu", kriminalnim radnjama u javnim preduzećima, pogodovanju samo jednoj firmi itd.

"Dobio sam informacije od nadležnih institucija koje su rekli da postoje priče o tome, da je taj i taj reketiran i da je dao. Teško je to dokazati, ali mislim da svako živ to zna. To nije bilo samo daj mi novac, nego je bilo rečeno plati toj firmi, a ta firma je postala najveći investitor u Istočnom Sarajevu, gradi zgrade. Ali to će odlučiti nadležni organi, a ne ja. Zvali smo predsjednika DNS-a i generalnog sekretara i rekli da je to nedopustivo, a on je rekao da ima zdravstvenih problema i da će podnijeti ostavku", otkrio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je zatražio i da sigurnosne agencije spriječe bilo kakvu trgovinu i kupovinu glasova na predstojećim lokalnim izborima.

Dodao je i kako SNSD nije učestvovao u rasturanju DNS-a, za što ga je optužio Nenad Nešić - prvi čovjek DNS-a.

Novi.ba/Klix

Ne propustite