Referendum u Švicarskoj o smanjenju broj imigranata

Svijet
Referendum u Švicarskoj o smanjenju broj imigranata
Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi.

Švicarska će ovog vikenda održati još jedan krug glasanja na kome će odlučiti o smanjenju broja imigranata.

Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok protivnici prijedloga smatraju da je ksenofobičan, prenosi agencija AFP.

Glasači su u februaru ove godine prihvatili da kvote za imigrante Evropske Unije ostanu nepromjenjene, što je poljuljalo odnose Švicarske sa državama koje nisu članice Unije.    

Do sada su kao glavni razlozi za pooštravanje imigrantske politike navođeni očuvanje kulture i zapošljavanje, a sada će prvi put zahtjev za smanjenje broja imigranata biti opravdan i njihovim uticajem na životno okruženje.

Takozvana Ecopop inicijativa smatra da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predjele i zelenilo.

"Porast populacije je veći nego ikada u Švicarskoj i to narušava okruženje'', kaže član Ecopop inicijative Anita Messere.

Prema zvaničnim statistikama, stranci već čine četvrtinu stanovništva Švicarske.

Imigranti povećavaju broj stanovnika za oko 1,4 procenata godišnje, smatra Ecopop koji želi da se taj broj smanji na evropski prosjek od 0,2 procenta.

Ne propustite