OD 1. NOVEMBRA NOVO PRAVILO ZA ŠKOLE: Evo kako će izgledati nastava

Aktuelno
OD 1. NOVEMBRA NOVO PRAVILO ZA ŠKOLE: Evo kako će izgledati nastava
.

62,5 posto anketiranih nastavnika izjasnilo se da učenici od 1. novembra pohađaju nastavu u školskim klupama

Nakon trodnevnog anketiranja 62,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo se izjasnilo da sve učenike od 1. novembra treba vratiti u školske klupe. Samo 21 posto smatra da treba nastaviti s kombinovanim modelom nastave, a 16,5 posto prosvjetnih radnika u KS-u smatra da od 1. novembra nastava za sve učenike treba biti online.

Fokus i resurs

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a je u svim osnovnim školama u KS-u proveo anketiranje u kojem su se prosvjetni radnici imali priliku izjasniti za jedan od tri načina, odnosno modela izvođenja nastave od 1. novembra. Anketa je bazirana na potrebama obrazovanja i u fokusu izjašnjavanja su bili ciljevi i sve ono što je neophodno da bi se postiglo pravično i kvalitetno obrazovanje u novonastalim okolnostima.

Računar ne može zamijeniti živu riječ

- Ulazimo u fazu u kojoj će biti nemoguće nastaviti raditi po kombinovanom modelu bez velikih posljedica po kvalitet nastave, a najveći resurs u obrazovanju su upravo ljudi koji rade u obrazovanju. Zaključili smo da je neophodno čuti njihovo mišljenje i prezentirati ga javnosti. Prosvjetni radnici u KS-u su ponovo zbog općeg dobra, digniteta svoje profesije i svih prioriteta, prije svega života i zdravlja i učenika i samih njih, uradili i rade sve da obrazovni sistem funkcioniše i u školskoj 2020/2021. bez obzira na poteškoće koje svakodnevno imaju u svom radu, objasnio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

Ulazimo u fazu u kojoj će biti nemoguće nastaviti raditi po kombinovanom modelu bez posljedica po kvalitet nastave, kaže Sivro

Sivro je naglasio da rezultat ankete potvrđuje da računari ne mogu zamijeniti živu riječ i socijalnu interakciju, ali i da nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama.
image

nastava

Sivro: Tražit ćemo osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad

- Restrikcije i kombinovana nastava će definitivno dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike. Sindikat će u narednom periodu tražiti osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad, ne samo radnika već i učenika, kaže Sivro. Dodaje da će imperativ Sindikata i dalje biti zdravlje i sigurnost radnika te učenika u školama, ali da će se o kvalitetu obrazovanja morati govoriti i poduzeti sve što treba.
Glas prosvjetara
Ono što ćemo tražiti su dodatna višemilionska ulaganja u materijalnu opremljenost škola, nastavnika i njihovih učenika, poboljšanje kompetencija nastavnika, plaćanje dodatnih poslova/valorizaciju poslova koji su svim radnicima u školama nametnuti kroz kombinovani model nastave i izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa. Glas prosvjetnih radnika u KS-u će se čuti, a anketa je samo jedan u nizu koraka ka zaštiti prava prosvjetnih radnika, kvalitet obrazovanja i zaštite prava učenika na pravično i kvalitetno obrazovanje, istakao je Sivro.

Ne propustite