DODIK SVE PRIZNAO! EVO ZAŠTO JE IŠAO U BEOGRAD: Sinoć pred kamerama BHRT-A OVO IZGOVORIO!

Objavljeno:16.10.2020 - 09:14
A A A Times Arial

Član Predsjdništva BiH Milorad Dodik sinoć je gostovao u emisiji "Jedan" koja se emitovala na BHRT-u, gdje je govorio o političkoj situaciji u BiH, ali i dotakao se nedavnog odlaska u Beograd sa Čovićem.

“U Beograd sam išao s gospodinom Čovićem i bio sam sa predsjednikom Vučićem. Razgovarali smo o tome da je Srbija nesumljivo postala zemlja koja predvodi region u mnogim reformama i evropskim integracijama. I mislim da je Srbija na dobrom evropskom putu. Ona ima jednu omču koja se zove Kosovo, ali sve ostale koje su u sjeni te priče o Kosovu, u Srbiji napreduju i rješavaju se”, kazao je Dodik za BHRT.

 Svoju izjavu kako su Srbi i Hrvati najvažniji narodi na ovim prostorima, Dodik je obrazložio ovako.

"Znalo se da Jugoslavija zavisi od odnosa između Hrvata i Srba i svih drugih. Nikada nisam polazio od želje da nekoga majoriziram ili da nekome uskratim identitet. Moj problem je uvijek bio ako meni neko uskraćuje identitet”.

Pojasnio je da je uskraćivanje njegovog identiteta insistiranje na “bosanskom jeziku”.

“Ako sam građanin Bosne i Hercegovine i pripadnik konstitutivnih naroda, onda sve što ima prefiks Bosna mora da bude stvar dogovora. A ne da se to zgrabi i da neko to koristi samo za sebe. To je neprihvatljivo, pogotovo u sferi jezika kada imate srpski kao tradicionalni, hrvatski koji je ovdje prisutan i bošnjački…bosanski koji se tek kolokvijalno spominje u zadnjih dvadeset, trideset godina. On nije prije toga ni postojao”, rekao je Dodik za BHT 1.

 
Država za Srbe u BiH

Milorad Dodik je potvrdio ranije navode prema kojima mu je nuđena država za Srbe u Bosni i Hercegovini, ali nije htio reći koji su mu briselski političari to nuditi.

“Jedan je rekao da šta god mi činili, BiH nije uspješno homogenizirana i ne može da profunkcioniše i jednog dana ćemo morati da damo državu Srbima. A drugi, koji je to slušao rekao je: Ako ćemo to morati, zašto da to ne uradimo sada", govori Dodik odbijajući da kaže imena diplomata s kojima je razgovarao.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske govori kako nikada nije lobirao u Moskvi da predsjednik Vladimir Putin primi državno Predsjedništvo BiH u punom sastavu. Kaže kako nije imao ovlaštenja da pregovara o tome te da “Komšić i Džaferović nikada nisu bili zainteresirani da idu u Moskvu”.

Pogledajte šta je sve Dodik rekao pred kamerama BHRT-a.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia