Ministar za sve: Premijer imenovao sebe na 17 funkcija

Svijet
Ministar za sve: Premijer imenovao sebe na 17 funkcija
.

Novi premijer Kukovih ostrva Mark Braun, osim premijerske funkcije u Vladi obavlja i posao ministra, i to ne jednog.

Naime, Braun je dodijelio sebi 17 mjesta u vladi te zemlje.

Mark Braun je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija.

screenshot-18

Također, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Braun je sebe postavio i za državnog tužioca.

Opoziciona liderka Tina Brauni navela je za Kuk Islands njuz, da takva raspodela portfelja znači da premijer nema povjerenja u sopstvene ministre, prenosi RTS.

- Novi premijer je 'uzbuđen zbog potencijala svog kabineta', a onda je sebi dodelio 17 portfelja, što je signal koliko povjerenja ima u kolege, istakla je Brauni.

Pretpostavlja se da bi premijer Braun mogao da prenese neke od svojih nadležnosti u narednim mjesecima.

Braun je došao na vlast ovog mjeseca nakon ostavke Henrija Pune, koji je poslije gotovo decenije odstupio sa vlasti, kako bi se takmičio za mjesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih ostrva, odnosno glavnog diplomate Tihog okeana.

Kukova ostrva su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

Novi.ba/Oslobođenje

Ne propustite