OVAJ TRIK PRETVARA SVAKI BIJELI HLJEB U EKSTREMNO ZDRAVU HRANU: Sad ga možete jesti koliko želite! Bez debljanja!
Brojna istraživanja pokazala su kako je hljeb neizostavan dio trpeze u čak 76% domaćinstava u Evropi.
Međutim, mnogi savjetuju da trebamo izbjegavati ovu namirnicu zbog visokog glikemijskog indeksa, odnosno zbog visokog broja koji pokazuje intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice.
![]()
Međutim, jedan trik ga čini veoma zdravom hranom koja vam ne može nauditi.
![]()
Ukoliko ga zamrznete prije nego što ga krene jesti, smanjićete nivo glukoze napola, pa umjesto šećerom, hljeb će vaše mišiće hraniti ugljenim hidratima koji su i te kako potrebni potrebni.
![]()
Ovaj trik možete upotrijebiti na bilo kako pripremljenom hlebu, od domaćeg do kupovnog.
![]()
BONUS SAVJET: Napravite hrskav hljeb spolja, a unutra mekan kao duša!
Uz malo strpljenja i puno ljubavi napravit ćete hljeb iz snova- hrskav spolja i nevjerovatno mekan unutra.
Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savjetuje da prema tijestu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.
Sastojci:
500 grama polubijelog pšeničnog brašna
10 grama soli
10 grama instant kvasca
370 ml hladne vode
maslinovo ulje
![]()
Priprema:
Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom.
Brašno, so i kvasac pomiješajte u posebnoj posudi.
Dodajte ¾ vode i lagano mutite.
Kad tijesto polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.
Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom.
Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena.
Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite tijesto. Budite pažljivi kako bi hljeb nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima.
Podijelite tijesto na 4 ili 5 manjih komada.
Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.
Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje.
Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.
Rernu zagrijte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrijao.
Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu.
Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.
Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj.
Ohladite hljeb na rešetkama.