Dodik: Republika Srpska izgubila vojsku, ali nije i policiju

Aktuelno
Dodik: Republika Srpska izgubila vojsku, ali nije i policiju
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske promovisalo je danas u Banjaluci 325 kadeta 21. klase Jedinice za policijsku obuku - Policijske akademije i sedme klase Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske promovisalo je danas u Banjaluci 325 kadeta 21. klase Jedinice za policijsku obuku - Policijske akademije i sedme klase Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da mu je čast da se obrati kadetima koji će od sutra štiti građane RS, njihovu imovinu i raditi ono što su naučili na akademiji. On je naglasio da građani ovg bh. entiteta mogu da budu nove snage MUP-a, da su ovi kadeti ogledalo MUP-a i Republike Srpske.

"MUP vašim školovanjem nastavlja svoj cilj, a to je da podmladimo policiju i da imamo mlade kadrove za budućnost Republike Srpske. Vlada ulaže ogromna sredstva da bi MUP bio na usluzi građanima. Samo u Centar za obuku je i biće uloženo više od devet miliona KM", rekao je Lukač, koji je uručio diplome trojici najboljih u klasi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je nova generacija policajaca dokaz RS da može, pored svih izazova, da se posveti školovanju policije kojoj narod u RS najviše vjeruje.

"Zato je vaša uloga veoma važna, da obezbijedite da ovaj narod ima povjerenja u vas. Vi ste najbolji među nama, koji uspijevaju da naše snove pretvore u stvarnost, da Republika Srpska bude zemlja stabilnosti, da nikome ne dozvolite kršenje zakona, bez obzira koliko bio visoko pozicioniran", poručio je Dodik kadetima.

On je rekao da je mnogo izazova sa kojima policija treba da se bori, te poručio da će se vlasti u entitetu potruditi da policija ima najbolje uslove za rad.

"Vaša dobrota mora da se osjeti na svakom mjestu, ali i strogoća, jer ne smije biti propusta nigdje. Imamo velike nade u vas, krenuli smo sa ovom akademijom davno, ranije su vaše kolege školovane i odlazile na ulicu, ali vratili smo praksu da vi koji upišete akademiju imate posao", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je "Republika Srpska izgubila vojsku, ali nije i policiju, koja treba da bude bedem u odbrani Republike Srpske i njenih vrijednosti, stabilnosti i mira".

"Činićemo sve da budete zadovoljni jer smatramo da radite jedan od najvažnijih poslova u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović poručila je da su institucije Republike Srpske opredijeljene da jačaju bezbjednosne kapacitete entiteta, na koju svi treba da budu ponosni. 

"Cilj mora biti očuvanje Republike Srpske, da bude jaka, stabilna, neupitna i jedino mjesto za život svih nas", poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da građani RS imaju povjerenje u policiju znajući da ona štiti ustavni poredak entiteta, bezbjednost i građane, zbog čega institucije moraju da vode računa o primanjima i uslovima u kojima radi policija. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je posao policajca ogledalo svake zemlje, te da je RS ponosna na svoju policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/. 

"Kako vi budete radili takva će nam biti i budućnost. Naša policija je svoj odnos prema ovoj veoma zahtjevnoj i teškoj profesiji pokazala i u vrijeme pandemije kada su iskazali hrabrost, požrtvovanost i privrženost Republici Srpskoj", rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada RS učiniti sve da pomogne pripadnicima MUP-a, a od njih se "očekuje da zaštite građane, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, i da čuvaju Republiku Srpsku".

Ne propustite