POSLODAVCI ZABRINUTI Hrvatska se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom

Region
POSLODAVCI ZABRINUTI Hrvatska se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom
Vlada Hrvatske se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom, iako detalji još nisu poznati, a proces je navodno dospio pred završne diskusije sa sindikatima i poslodavcima.

Vlada Hrvatske se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom, iako detalji još nisu poznati, a proces je navodno dospio pred završne diskusije sa sindikatima i poslodavcima, piše Dojče vele.

Hrvatska se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom

Sudeći prema ranijim najavama, vlast je sklona otprilike tročetvrtinskoj zabrani, što znači da bi prodavnicama i dalje bio dopušten rad nedeljom 14 puta godišnje.

Sindikati već godinama traže da supermarketi, butici i druge prodavnice ne rade nedjeljom. Radnici žele da im to bude slobodan dan, to hoće i crkva, dok poslodavci tvrde da će to doneti talas otkaza.

Stručnjaci kažu da je to “šupalj” argument, navodi se u tekstu.

U razgovoru za DW, Marina Ivandić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, kaže da je cilj da radnici mogu da planiraju svoju sedmicu i privatni život.

– Uz to je rad u trgovini trenutno slabo plaćen, fizički zahtjevan i često se odvija u uslovima nedostatka radnika – naglasila je Ivandić.

Ona traži da se broj radnih nedjelja ograniči, da se takav rad pošteno plati i da se kažnjavaju poslodavci koji krše zakon.

U Hrvatskoj sindikati u borbi protiv radne nedjelje već godinama imaju moćnog i neočekivanog saveznika u vidu Katoličke crkve, ali ni to do sada nije pomoglo.

Hrvatska nije izuzetak po istoriji neuspješnih pokušaja uvođenja zabrane rada u nedjeljom u Evropi, ističe sociolog Marko Lucić, analitičar tržišta rada.

– Naravno, i kod nas se od strane udruženja poslodavaca i libertarijanskih komentatora plašilo i plaši otkazima s najavama broja radnika koje će se otpustiti, ali to je u kontekstu velikog nedostatka radnika u dotičnim sektorima u javnosti već prokazano kao šuplji argument – kaže Lucić
 

Ne propustite