Džaferović: Iduće godine možemo dobiti status kandidata, Mali Šengen nije zamjena za evropski put

Aktuelno
Džaferović: Iduće godine možemo dobiti status kandidata, Mali Šengen nije zamjena za evropski put
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je u Briselu da su sastanci sa evropskim zvaničnicima bile korisne za Bosnu i Hercegovinu.

"Mi danas možemo saopćiti da će EU iduće sedmice objaviti dva izvještaja. Jedan koji se tiče proširenja članstva u EU, a drugi se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu. Kada je u pitanju proširenje EU, kazano je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije i da trebamo nastaviti predano raditi na tim obavezama", rekao je.

Džaferović je prenio poruku evropskih zvaničnika da BiH iduće godine može očekivati kandidatski status ukoliko nastavi sa ispunjavanjem obaveza.

"Kada govorimo o paketu ekonomske podrške, bit će prestavljen od strane evropskog komesara za susjedsku politiku. Podržat će infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog Zapadnog Balkana, a koji se odnosi i na BiH", dodao je.

Kazao je i da se razgovaralo o migracijama.

"BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija. Imat ćemo podršku EU da se što uspješnije nosimo s tim problemom. EU je pripremila novi plan za migracije i on će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH", kazao je.

Džaferović je kazao da su iz EU dobili informaciju da ono što se kod nas zove Malim Šengenom, to je zapravo realizacija tzv. četiri slobode kretanja - robe, ljudi, kapitala i usluga.

"To je nešto što će biti standardizirano pravilima EU i to nije zamjena za put ka EU, već priprema za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH je pozdravilo tu inicijativu, ali konačna odluka će biti na svim institucijama BiH", saopćio je.

Za kraj je ispričao da su članovi Predsjedništva BiH pozvali potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella da posjeti BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je on i prihvatio.

"Želimo poslati poruku koja će govoriti o budućnosti BiH", naglasio je Džaferović koji je istakao i da je Predsjedništvo BiH u Briselu bilo jedinstveno i bez ikakvih nesporazuma i razmirica.

Ne propustite