SKUPŠTINA KS

ZA KORUPCIJU JE POTREBNO DVOJE Čampara traži nabavku kamera koje će policajci nositi na uniformi

Objavljeno:28.09.2020 - 11:16
A A A Times Arial

Kao prva tačka dnevnog reda na današnjoj online sjednici Skupštine KS bile su prijedlozi izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, po hitnom postupku. S 31 za, zastupnici su jednoglasno usvojili izmjene i dopune Zakona po hitnom postupku.

U uvodnom obraćanju ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko rekao je da trenutni važeći Zakon o unutrašnjim poslovima KS u primjeni pokazao određene nedostatke i praznine. 

- Kako predložene izmjene nisu obimne i nisu suštinske izmjene, predloženo je da se donesu po hitnom postupki kako bi bili efikasniji. Želimo nadopuniti veliki nedostatak policijskih službenika koji nedostaje u ovom momentu a to je oko 330 po sistematizaciji. Inicirano je da ide po hitnom postupku - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko.

Zastupnik Aljoša Čampara (SDA) uputio je inicijativu da se izvrši prioritetna nabavka opreme za snimanje policijskih službenika, a koja će se nalaziti na policijskoj uniformi.

- Obzirom da je dosta prijava građana nekorektnog ponašanja pojedinih policajcaca, posebno saobraćajne, dobivanjem ovih kamera, poboljšat će se stanje u policiji. Doprinjet će se većoj zaštiti policijskih službenika, obzirom da neće biti opterećeni eventualnim lažnim i neosnovanim prijavama za koruptivne aktivnosti te će i građani koji eventualno nude mito biti procesuirani. Za korupciju je potrebno dvoje. S korupcijom u policiji je neophodno boriti se svim snagama te bi se usvajanjem ove inicijative postiglo niz pozitivnih efekata i dopinijelo u rješavanju korupcije - rekao je Čampara.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!