NIJE BAŠ SRETAN Kim Jong Un u ponedjeljak napada SAD?

Svijet
NIJE BAŠ SRETAN Kim Jong Un u ponedjeljak napada SAD?
Sjeverna Koreja, kažu njeni šefovi, više nije država koja se ne može suprotstaviti SAD-u.

Sjeverna Koreja, kažu njeni šefovi, više nije država koja se ne može suprotstaviti SAD-u.

Sjeverna Koreja 'golemom snagom' prijeti odmazdom SAD-u ako američka vojska ne otkaže multinacionalne vojne vježbe koje su zakazane za ponedjeljak.

Radi se o vježbama koje Južna Koreja održava svake godine zajedno s SAD-om i ostalim saveznicima kako bi 'povećala spremnost na odbranu regije i održavanje stabilnosti na korejskom poluostrvu'.

Jednako kako se redovno održavaju ove vježbe, tako su redovne i prijetnje koje šalje Sjeverna Koreja.

'Ako se nastave vojne vježbe s njima će se obračunati najjači vojni otpor', poručuju iz sjevernokorejskog odbora za odbranu i dodaju kako Sjeverna Koreja više nije loše opremljena zemlja koja se ne može obračunati s SAD-om.

Amerikanci kažu kako su svjesni prijetnji ali da se radi o vojnim vježbama koje su transparentne, odbrambenog karaktera te koje pokazuju američku odanost savezništvu.

- Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD-a. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje - izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namjerava da započne vježbe u ponedjeljak, a one će trajati 12 dana.

Ne propustite