Vlasnik kompanije koja je gradila zgradu "15. maj" u Tuzli: Bijedić iznosi laži, oštećeni smo za milione KM

Bosna i Hercegovina
Vlasnik kompanije koja je gradila zgradu "15. maj" u Tuzli: Bijedić iznosi laži, oštećeni smo za milione KM
.

Kupci stanova i poslovnih prostora u zgradi "15. maj" u Tuzli već 11 godina ne mogu useliti u svoje prostorije. Njima se putem saopćenja za javnost obratio nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju u Tuzli Enver Bijedić, a na njegove izrečene riječi reagovao je vlasnik kompanije Giprom Salih Šabović.

Podsjećanja radi, izgradnja objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzle i Građevinsko preduzeće Giprom je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije. Kupci su stanove, poslovne prostore i garaže platili, a u njih još uvijek nisu uselili jer zgrada nije završena.

screenshot-14
U svom obraćanju kupcima, nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju Enver Bijedić, između ostalog se dotakao i kompanije Giprom, kazavši da je jedna od velikih nesreća koje su snašle sve u projektu izgradnje objekta činjenica da je gradnju dobila kompanija Giprom, koja, kako je dodao ima čitavu plejadu nezavršenih objekata, čekanja oko deset godina, kao što je slučaj zgrade preko puta Elektrodistribucije u Tuzli, ili pak više puta prodaje iste nekretnine, kao što je frišak slučaj prevare kompanije Edos kojoj je Girpom prodao već prodate garaže.

"Za slično djelo prije nekoliko godina u Sarajevu je pravosnažno osuđena Mihrija Pelak na kaznu zatvora dužu od 10 godina. Teško je naći pojedinca ili kooperanta koga Giprom nije na neki način prevario, pa i zgrada '15. maj' nije izuzetak, ali od 2011. godine ja se nisam mogao baviti ovim poslom, jer nisam više radio u Direkciji. Ko je dozvolio nadogradnju nekoliko spratova?", kazao je Bijedić.

Na sve izrečeno je reagovao vlasnik kompanije Giprom Salih Šabović koji je negirao Bijedićeve tvrdnje. Kako je istakao, u slučaju vezanom za navodu duplu prodaju garaža kompaniji Edos iz Tuzle, Bijedić je zaobišao istinu.

"Nikakve garaže i nikada, Giprom nije prodavao firmi Edos iz Tuzle. Sa tom firmom imamo i imali smo korektne odnose i nemamo neraščišćenih poslovnih odnosa. Kontaktirali smo vlasnika firme Edos, uz prisustva njihovog advokata, koji su iznenađeni takvom izjavom, najavili su objaviti demant i tužbu protiv Envera Bijedića", naveo je, između ostalog vlasnik Giproma u svojoj reakciji te dodao:

"Enver Bijedić, spominje da smo prevarili nekoga te da nas upoređuje sa njegovom budućom zatvorskom koleginicom Pelak. Pošto se drznuo da laže po pitanju nekih drugih poslova i objekata, a koji se ne tiču njega i koji se ne odnose na SPO '15. maj' jer on za to nema više šta da kaže - tu je sve rekao: naplatio, potrošio i pobjegao i mi ćemo spomenut samo neke njegove poštene radnje u FK Sloboda, odnosno u utakmici sa Leotarom iz Trebinja, reketu uvoznika na carini, otkupu zemlje za cestu Šićki Brod Tuzla, debljinu asfalta na putevima u FBiH dok je bio ministar za promet i komunikacije, grobar je Direkcije za izgradnju, a tu je i pokušaj uništavanja SDP-a, trgovina funkcijama i zapošljavanje - posebno na UKC, SPO Stadion gdje je izvođenje skuplje ugovoreno za 700.000 KM, kupovina placa Gojtinovac, navodno za izgradnju SPO iako se znalo da se na toj lokaciji, zbog klizišta, ne može graditi ništa, kao i prevara vlasnika Giproma teška 500.000 KM na SPO '15. maj', dug Gipromu na SPO '15. maj' veći od milion KM, dug javnog preduzeća (voda, struja, kanalizacija, sklonište, projekat i nadzor…) na SPO '15. maj' više od milion KM…"

Salih Šabović također je negirao i iznesenu činjenicu od Bijedića vezano za neplaćanje izvođaču od Direkcije za izgradnju, priloživši ugovore i protokole. Iz njih je, kako navodi, vidljivo da Direkcija za izgradnju nije imala površina za kompenzaciju te je ostala u obavezi da pored avansa od 15 posto ili okvirno 600.000 KM plati i sredstva koja nije imala za kompenzaciju u iznosu od skoro 528.000 KM.

Novi.ba/Klix

Ne propustite