Ovo je najtoksičnija stvar u vašem frižideru! Poslije ovog teksta NEĆE VAM PASTI NA PAMET DA JE ZADRŽITE!

Objavljeno:27.09.2020 - 17:54
A A A Times Arial

Praktične posude u kojima vam stižu omiljeni obroci naručeni iz obližnjeg restorana, kutije u kojima vam u restoranu pakuju ostatke fenomenalne večere, kao i druge plastične posude namjenjene održavanju hrane svježom nalaze se u skoro svakom frižideru. Međutim, upravo ono što najčešće upotrebljavate moglo bi da bude i najotrovnija, najtoksičnija stvar u vašem frižideru – bisfenol A.

U pitanju je hemikalija poznatija kao BPA. koju su kompanije počele da koriste za stvaranje plastike još 1960-ih, ali i danas se koristi u proizvodnji mnogih plastičnih materijala, pa čak i flaša za vodu. Takođe se može koristiti za „presvlačenje unutrašnjosti metalnih proizvoda, poput limenki s hranom, vrhova flaša i vodova za dovod vode“, ističe klinika Mayo.

011018-leftovers-1280x720-38930250-ver1-0

Kada hrana dođe u kontakt s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji vjerovatnoća da na sebe pokupi i malo BPA. Iako se namirnice pregledavaju prije nego što se stave u prodaju, stručnjaci smatraju da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju

Izloženost BPA kod beba u stomaku, novorođenčadi i djece može uticati na prostatu i mozak, kaže klinika Mayo. Međutim, istraživanje kaže da bi mogla postojati veza i između BPA i porasta krvnog pritiska kod odraslih.

Ljekari sa Harvarda sugerišu da bi trebalo da budemo oprezni u pogledu potrošnje BPA, kupujući manje konzervirane hrane i umjesto toga birajući svježe proizvode. Drugi savjet je kupovati predmete bez BPA, poput flaša za vodu i posuda za hranu. Izbjegavajte da stavljate plastiku u mikrotalasnu pećnicu ili mašinu za posuđe, „jer ih toplota može s vremenom razgraditi i omogućiti BPA da prodre u hranu“, kaže klinika Mayo.

Kažu da postoje i drugi materijali koji ne sadrže toksična jedinjenja, a koje možete koristiti. Staklo, nerđajući čelik i porculan izvrsne su alternative, piše Eat This, Not That.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!