VELIKODUŠNA DONACIJA EU ZA BiH Medicinska oprema vrijedna 900.000 eura za pomoć u borbi protiv korone

Objavljeno:24.09.2020 - 19:05
A A A Times Arial

Foto: srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija preuzeo je danas od šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera medicinsku opremu za zdravstvene ustanove u BiH u vrijednosti 900.000 eura koja je deo pomoći EU u borbi protiv pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao novinarima u Sarajevu da distribucija opreme zdravstvenim ustanovama u BiH može početi već sutra, te da Evropska komisija odlučuje o načinu raspodele, prenosi Srpskainfo.

– Ovo je prilika da zahvalimo svim zdravstvenim radnicima za ono što su do sada uradili na zaštiti zdravlja građana BiH, a pred njima je i najveći izazov još sigurno nekoliko mjeseci – naveo je Tegeltija.

On je zahvalio i EU, i Evrpskoj komisiji i ambasadoru Satleru za napore da pomognu BiH u borbi protiv pandemije.

Tegeltija je zahvalio i predstavnicima UNDP koji su, takođe, učestvovali u nabavci medicinske opreme, te ocijenio da će pomoć biti potrebna i ubuduće.

– Zahvalan sam što su pomogli da BiH prođe kroz složen sistem nabavki ovakve zaštitne opreme koja se već nekoliko mjeseci kontinuirano dostavlja našim zdravstvenim radnicima – rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je BiH, osim humanitarne pomoći, najveći dio sredstava za borbu protiv epidemije obezbijedila sama.

– Ne može se BiH boriti protiv pandemije uz pomoć humanitarne pomoći. Najviše sredstava za to i do sad je obezbjeđeno od vlada entiteta, kantona i zajedničkih institucija, da bi se adekvatno pomoglo građanima – pojasnio je Tegeltija.

On smatra da će u BiH u nekoliko narednih mjeseci biti izraženija borba protiv pandemije Covid-19, ali je i uvjeren da će zdravstveni radnici uz pomoć ovakvih donacija uspješno obavljati svoj posao.

– Poslije toga slijedi onaj teži period oporavka privrede i ekonomije, da vratimo broj radnih mesta kako je bilo i planirano početkom ove godine – rekao je Tegeltija.

On je dodao da bi uskoro trebala biti završena procedura za oko 250 miliona eura makrofinansijske pomoći BiH, ističući da je to veoma značajno.

– To jesu kreditna sredstva, ali rokovi i ostali uslovi po kojima ih dobijemo su zaista povoljni i to ne možete obezbijediti nigdje u svijetu – naveo je Tegeltija.

On je izrazio očekivanje da će EU i Evropska komisija podržati BiH u procesu oporavka šestogodišnjim planom makrofinansijske pomoći, dodajući da BiH mnogo očekuje i od Samita u Sofiji koji je najavljen za kraj novembra.

– Evropska komisija je obećala tada predstaviti ekonomski investicioni plan za zapadni Balkan. Nadam se da će taj plan biti dobar za BiH – istakao je Tegeltija.

Satler je rekao da će više od 30 tona medicinske opreme biti raspoređeno u sve dijelove BiH.

– Živimo u vremenu neizvesnosti i niko od nas ne zna šta će se dešavati u narednim mjesecima, zato je važno adekvatno se pripremiti i obezbijediti dovoljno zaliha – naveo je Satler.

On je rekao da je vrijednost današnje medicinske pomoći oko 900.000 eura izdvojenih iz sredstava za nabavku medicinske opreme, da se drugi dio pomoći odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, te da je treći oblik makrofinansijska pomoć više od 250 miliona eura.

– Iskoristiću priliku da uputim apel entitetskim ministarstvima finansija da naredne sedmice finalizuju dogovore da bi ova pomoć do kraja mjeseca bila operativna – napomenuo je Satler.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia