SRBIJA

STIGLA VAŽNA VIJEST ZA SVE STUDENTE: Obavezno pročitati!

Objavljeno:20.09.2020 - 15:43
A A A Times Arial

Studenti su podijeljeni na grupe, u radu sa pacijentima koristiće vizire, maske i rukavice, meriće se temperatura, a uposleno je i više asistenata kako bismo mogli da formiramo što više grupa

Na svih sedam univerziteta u Srbiji početkom oktobra startuje nova školska godina, a nastava će se uglavnom izvoditi kombinovano - teorijski dio držaće se onlajn, a vježbe "uživo", uz poštovanje preporučenih mjera zdravstvene zaštite.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević izjavio je da je stručni tim Ministarstva koje vodi napravio plan obavljanja nastave na fakultetima od 1. oktobra, koji je poslat ljekarskom dijelu kriznog štaba za suzbijanje epidemije korone.

- Oni početkom naredne nedjelje treba da odluče o formi u kojoj će se odvijati nastava na fakultetima - poručio je Šarčević.

Na Beogradskom univerzitetu, našem najvećem i najbrojnijem univerzitetu, nastava će na većini fakulteta početi 1. oktobra, a na nekima i pet dana kasnije.

- Svi naši fakulteti, a ima ih 31, spremni su za početak nastave, oni su predavanja organizovali u skladu sa svojim mogućnostima, a svi žele da nastava počne što pre kako bismo što više posla uradili prije nego što se eventualno epidemiološka situacija pogorša - kaže za "Novosti" prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat. - Svi smo se uželeli studenata i nadamo se da će stanje sa virusom korona da se poboljša, a mi ćemo se sa velikim zadovoljstvom vratiti na staro.

Inače, najviše posla čeka fakultete koji imaju dosta praktičnih vježbi, a koje upisuje veliki broj studenata, poput Medicinskog, Stomatološkog, Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta...

- Najveći izazov predstavlja sprovođenje praktične nastave u kojoj studenti sa medicinskih fakulteta treba da steknu iskustvo u direktnom kontaktu sa pacijentima u bolnicama i na klinikama - poručila je nedavno rektorka UB prof. dr Ivanka Popović.

I fakulteti drugih struka u kojima se praktična nastava izvodi u laboratorijama ulažu mnogo truda da je organizuju, a dekani kažu da su intenzivno radili na iznalaženju načina da se predavanja redovno odvijaju, da studenti ne budu oštećeni, ali da i njima i predavačima zdravlje bude zaštićeno.

- Kod nas će studenti prve godine imati i praktičnu i teorijsku nastavu na fakultetu, dok će od druge do šeste godine cjelokupna teorijska nastava biti onlajn, a vežbe u zgradama fakulteta - kaže za naš list dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković.

- Studenti su podijeljeni na grupe, u radu sa pacijentima koristiće vizire, maske i rukavice, mjeriće se temperatura, a uposleno je i više asistenata kako bismo mogli da formiramo što više grupa.

Prof. Marković pojašnjava da će se za brucoše kompletna nastava odvijati "uživo" kako bi "osjetili šta je to fakultet" i jer imaju pred sobom veliki prelaz sa srednjoškolskog na visoko obrazovanje.

I Elektrotehnički fakultet organizovao je nastavu na specifičan način, a dekan prof. dr Milo Tomašević ističe da će praktična nastava u laboratorijama biti držana manjim grupama uz poštovanje razmaka i drugih zdravstvenih preporuka.

- Na starijim godinama, gde je broj studenata manji, i teorijsku i praktičnu nastavu držaćemo na fakultetu, sve dok to epidemiološki uslovi dozvoljavaju. Na mlađim godinama gde ima mnogo akademaca teorijska nastava odmah će početi onlajn - pojašnjava prof. Tomašević.

Inače, na nedavno održnoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu data su jasna uputstva šta podrazumeva onlajn nastava. Tako je profesorima poručeno da pauer point prezentacija i slanje materijala ne predstavlja onlajn nastavu, već predavač mora postavljati i ispravljati zadatke, biti dostupan studentu i aktivno uključen u njegov rad, podsticati ga na učenje i učešće u nastavi...

I ostali univerziteti u Srbiji spremni su za početak školske godine, pa tako nastava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru treba da počne 5. oktobra i da bude redovna u prostorijama Univerziteta.

- Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, nastava će početi 12. oktobra i predavanja će ići elektronskim putem - rečeno nam je u ovoj ustanovi.

Školska godina na Univerzitetu u Kragujevcu počinje 1. oktobra, a primenjivaće se kombinovani model - klasična i onlajn nastava uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Preporučeno je da se sa početkom školske godine ne kasni, a fakulteti će nastavu organizovati u skladu sa svojim specifičnostima. Na ovom univerzitetu, izvođenje onlajn nastave obavezno je putem konferencijske veze.

predrag-kon

Kon: 110 studenata na ispitu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je juče da je na jednom ispitu bilo 110 studenata i da je verovatno na tom mjestu došlo do zaražavanja virusom.Zakonom o visokom obrazovanju, inače, precizirano je da se polaganje ispita odvija isključivo u prostorijama visokoškolske ustanove. Naravno, ne na način koji je kao negativan primjer pomenuo dr Kon.

- Svesni smo da se pitanje polaganja ispita onlajn mora razmotriti. U mnogim slučajevima je to sasvim izvodljivo. Sa druge strane, naročito na masovnim ispitima na prvoj i drugoj godini osnovnih studija, to deluje kao nemoguća misija.

Prema mom mišljenju, problem nije izmena zakona, već nalaženje rješenja koje ne bi kompromitovalo kvalitet studija - izjavila je ranije rektorka Ivanka Popović.

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!