SRBIJA

OGLASIO SE ČLAN KRIZNOG ŠTABA: Evo šta nas čeka NAREDNIH 10 DANA, OVO JE VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE

Objavljeno:18.09.2020 - 16:07
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Epidemiolog smatra da je realno očekivati porast procenta oboljelih

Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savjesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mjere nepotrebne. Dodaje da je realno očekivati veće procente obolelih u narednim danima i apeluje na građane da se pridržavaju mjera.

Branislav Tiodorović je za RTS rekao da veruje da će ogromna većina shvatiti da bi trebalo da razmišlja o svom zdravlju, zdravlju svojih sugrađana i svih u državi.

Smatra da je realno očekivati porast procenta oboljelih u narednih 10 do 15 dana, ne samo zbog povratnika s ljetovanja, već i zbog određenih situacije unutar Srbije.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mjera, onda postoji pojava da se svi sele u susjedna mjesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično…

Ističe da to nije karakteristika određenog dijela zemlje, već da se dešava svuda.

Apel građanima da brinu o zdravlju

Govoreći ponovo o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je prije svega apel da brinu o svom zdravlju i na taj način, o ukupnom zdravlju populacije.

Građani će dobiti uputstvo gdje mogu da se prijave i elektronski ostave određene podatke, a tu je i samoprocjena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostupno ljekarima.

Tiodorović napominje da je cilj da je što pre otkriju potencijalni slučajevi i da poslije deset dana, ako nema problema, slijedi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Ipak, poručuje naš poznati epidemiolog, djeca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Na pitanje koliko vjeruje u disciplinu građana, Tiodorović je rekao da dobrim dijelom vjeruje, jer ne bismo došli do ove situacije kakva je danas da se građani nisu pridržavali mjera.

Ako ste u decembru imali OVAJ simptom, moguće je da ste VEĆ PRELEŽALI KORONU!

Budući da je dobro poznato da su mnogi kovid slučajevi zapravo asimptomatski, mnogi ljudi se nadaju da su već imali i preležali koronavirus. Ako je tačno, to bi značilo da je osoba razvila antitIJela, a virus verovatno nije ostavio poslJedice po zdravlje.

Šta će biti u narednom periodu

Ali napominje, pozivajući se na iskustva evropskih zemalja, očigledno je da izdrživost stanovništva u sprovođenju mera nije na adekvatnom nivou i toga se boji i kada je o Srbiji riječ.

Zbog toga je apelovao još jednom na sve građane da se pridržavaju mjera i upozorio da pre svega treba da vodimo računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Govoreći o školama, rekao je da sistem dobro funkcioniše i da su one sigurna mjesta, bez obzira na broj oboljelih učenika i zaposlenih.

Pozvao je roditelje da budu odgovorni kao i do sada.

Tiodorović je rekao da je teško dati procjenu za budućnost, i istakao da smo mi dio sveta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna.

Kako je istakao, vakcinacija protiv gripa će biti značajna, a nada se i da će što pre biti dostupna vakcina protiv kovida 19.

(RTS)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia