PRIČA ZBOG KOJE ĆETE SE ZAMISLITI: Evo zašto biste trebali početi piti ovaj čaj!
I ljubitelji kafe moraju se složiti kako je započinjanje dana uz šoljicu toplog čaja nezamjenjivo. Većina osoba kada bira čaj s kojim će započeti jutro, bira zeleni čaj. No, jeste li razmišljali o čaju od đumbira? Ovaj čaj ima mnogobrojne zdravstvene prednosti.
Jača imunološki sustav
Aktivni spojevi đumbira, pod nazivom gingerols i gingerdiol, imaju jaka antibakterijska, protugljivična i antivirusna svojstva. Đumbir potiče sposobnost tijela da se sasvim prirodno spriječi infekcija, odličan je borac protiv gripe i prehlade.
Protuupalna svojstva
Snažni protuupalni spojevi u đumbiru spriječavaju brojne bolesti i olakšavaju bolove u zglobovima i mišićima uslijed upala. Nadalje, pomaže i kod kroničnih upala povezanih s dijabetesom, autoimunim bolestima, kardiovaskularnima bolestima, artritisom, plućnim bolestima i Alzheimerovom bolesti.
Poboljšava pamćenje
Redovna upotreba đumbira poboljšat će kognitivne sposobnosti kao i pamćenje jer sprječava upalu, apoptozu i oksidativni stres. Konzumacijom đumbira briše se i mentalna magla i opušta se preaktivan um.
Potiče cirkulaciju
Đumbir potiče pravilan protok krvi, bori se i protiv visokog kolesterola ili visokog krvnog tlaka. Ukratko, đumbir učinkovito sprječava mogućnost srčanog i moždanog udara.
Poboljšava probavu
Đumbirovi sastojci gingerols i shogaol okidač su za probavu i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari. Dakle, konzumacija đumbira će vam pomoći izbjeći zatvor, mučninu, oštećenja probavnog sustava, grčeve, proljev i povraćanje.
Borac protiv raka
Zbog svojih snažnih anti-upalnih svojstva, đumbir je nevjerojatno u borbi protiv raka, jer sprječava metastaziranja stanica raka. Brojne studije su dokazale da đumbir učinkovito sprječava rak kože, jetre, mokraćnog mjehura, dojke, pluća, prostate, limfom, gušterače i debelog crijeva.
Priprema čaja od đumbira
4 -6 tankih kriški sirovog đumbira
šalica vode
med
mali keramički lonac
Postupak pripreme:
Ulijte vodu u lonac i zakuhajte je. Zatim dodajte đumbir i na laganoj vatri pirjajte deset do petnaest minuta. Nakon toga izvadite posudu s vatre i prelijte čaj u šalicu. Dodaj med.