ZOVU GA TIHI UBICA, OVO SU 4 SIMPTOMA DIJABETESA: Teško se primijeti, OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU

Porodica i zdravlje
ZOVU GA TIHI UBICA, OVO SU 4 SIMPTOMA DIJABETESA: Teško se primijeti, OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU
.

Postoje dva tipa dijabetesa, a ovo su 4 uobičajena simptoma koja ukazuju da imate poremećaj lučenja insulina, tj da vam je povišen šećer u krvi...

Tip 1 karakteriše činjenica da pankreas nije više u mogućnosti da stvara insulin i obično je ovaj slučaj karakterističan za djecu, tinejdžere i mlađu populaciju.

dijabetes

Najčešći oblik dijabetesa je tip 2 koji može biti uzrokovan prekomjernom tjelesnom težinom, fizičkom neaktivnošću, genetskom predispozicijom, gestacijskim (trudničkim) dijabetesom u prošlosti, visokim krvnim pritiskom, smanjenim “dobrim” holesterolom ili visokim nivoom triglicerida.

Oba tipa dijabetesa imaju neke od istih znakova upozorenja.

1. UMOR

Za razliku od zdravih ljudi, kod kojih šećer prodire u ćelije i pretvara se u energiju, kod dijabetičara se zadržava u krvi. Posljedica je nedostatak energije uprkos konzumiranju hrane. Jedan od tipičnih simptoma nedijagnostikovanog dijabetesa upravo je ekstremni zamor koji se javlja čak i kada ste odmorni i naspavani.

bolest
2. ŽEĐ

Ukoliko primijetite pojačan osjećaj žeđi koji nije izazvan posebnim razlogom, a što rezultira čestim odlaskom u toalet, to može biti znak da imate dijabetes. Naročito obratite pažnju ako vaše dijete pije mnogo tečnosti i često mokri, jer je to jedan od prvih i najočiglednijih znakova da vaše dijete ima ovu bolest. Ovaj simptom može pratiti i osjećaj suhih, osušenih usta.

dijabetes-sb-5
3. GUBITAK TEŽINE, ALI STALNA GLAD

Ukoliko niste na dijeti i ne vodite posebno računa o ishrani, a niste ni fizički aktivniji nego ranije, ali primjećujete da naglo mršavite, to može biti jedan od simptoma šećerne bolesti. Previsok nivo šećera u krvi može uzrokovati naglo mršavljenje, čak 5 do 10 kilograma u dva do tri mjeseca, što svakako nije uobičajeno ukoliko za to nema posebnog povoda. Hormon insulin, naime, u slučaju pojave dijabetesa ne može da pothrani glukozu, te ona ostaje u krvi, zbog čega tijelo misli da je gladno i počinje da troši proteine iz mišića kao alternativni izvor energije. Pretjerana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promjenama nivoa šećera. Kada nivo šećera opada pojavljuje se osjećaj gladi i potreba za glukozom kao izvorom energije.

stomak3
4. ZAMUĆEN VID

Simptomi ponekad mogu da uključuju i ​​probleme s vidom jer visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne liječi, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida, te ukoliko primijetite da vam se vid muti obavezno posjetite svog ljekara što prije

vid

Ne propustite