OVE BILJKE SVI DRŽIMO U KUĆI, A IZAZIVAJU NAJGORE BOLESTI: Zbog njih možete i oslijepiti, ODMAH IH MAKNITE (FOTO)

Sve za dom
OVE BILJKE SVI DRŽIMO U KUĆI, A IZAZIVAJU NAJGORE BOLESTI: Zbog njih možete i oslijepiti, ODMAH IH MAKNITE (FOTO)
.

Iako sobne biljke uljepšavaju životni prostor, malo je poznato kako pojedine mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi.

Tako sokovi pojedinih biljaka mogu izazvati sljepilo, opadanje kose, ali i ozbiljna oštećenja bubrega.

 

1. Difenbahija (Diffenbachia)

difenbahija

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanijemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slijepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

 

2. Hortenzija

hydrangea

Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvjeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

 

3. Klivija

klivija

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

 

4. Flamingov cvijet

otrovno-cvijece-rokaj-ba

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

 

5. Fikus

5ade0a3e-d20c-4d57-ac87-1cfc0a0a0a67-652877-fikus-ls

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti doktora koji će propisati nešto za alergije i upale.

 

6. Paprat

9

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smijete da držite u spavaćim sobama.

 

7. Kroton

kroton-560x560

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je vjerovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mliječnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospije u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

 

8. Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podsjeća na ljubičicu na prvi pogled. U korijenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osjetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promjene na koži.

Ne propustite