Da li i vi ostatke hrane stavljate u aluminijsku foliju? KADA ČUJETE ŠTA VAM SE MOŽE DESITI, ODMAH ĆETE PRESTATI
Osim za pečenja, mnogi koriste aluminijsku foliju i za spremanje ostataka obroka u fridžer.
Stručnjaci ipak misle da je to loše po zdravlje. Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište.
Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjir i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. Ipak bismo to trebali izbjegavati.
Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi duže od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health.
![]()
Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic.
Zlatno je pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija.