Papa za ulazak zemalja Balkana u EU

Aktuelno
Papa za ulazak zemalja Balkana u EU
Papa Franjo je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta ukazao na važnost priključivanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji.

Papa Franjo je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta ukazao na važnost priključivanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji.

"Od velike je važnosti da vi poslanici štitite evropski identitet, kako bi građani EU imali više poverenja u institucije Unije i njene napore za širenje mira i prijateljstva. Svesnost o sopstvenom identitetu je važna i za održavanje pozitivnog dijaloga sa zemljama koje žele da postanu članice EU", rekao je papa.

"Tu posebno mislim na zemlje Balkana, za koje bi članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude odgovor na želju za mirom u regionu, koji je mnogo propatio tokom nedavnih oružanih sukoba", istakao je u Strazburu poglavar Katoličke crkve. 

Papa Franjo pozvao je zastupnike u Evropskom parlamentu da učine više kako bi pomogli migrantima i da ne dozvole da Sredozemlje postane "ogromno groblje". 

"Potreban je objedinjeni odgovor na problem imigranata. Ne možemo da dopustimo da Sredozemlje postane jedno ogromno groblje! Brodovi koji svaki dan pristaju uz evropsku obalu su puni muškaraca i žena kojima je potrebno prihvatanje i pomoć", rekao je papa u obraćanju u Parlamentu, a prenijela agencija AFP. 

Pozdravljen dugim aplauzom na početku i kraju govora, poglavar Katoličke crkve je istakao da želi da donese poruku mira Evropljanima koji nemaju povjerenja u svoje institucije, koji su opterećeni ekonomskom krizom i duhovno zalutali u kulturi koja, kako ističe papa, više ne vrednuje dostojanstvo ljudskih bića. 

"Evropa koja nije više otvorena prema uzvišenoj dimenziji života je Evropa koja rizikuje da polako izgubi svoju dušu", upozorio je papa. 

On je pozvao evropske zakonodavce da uvedu mjere za podsticanje otvaranja radnih mesta i za prihvatanje imigranata. 

Papa, porijeklom iz Argentine, više puta je ukazivao na probleme imigranata koji stižu u Evropu u potragu za boljim životom, pa je tako u ljeto 2013. posjetio italijansko ostrvo Lampeduzu kako bi izrazio solidarnost s hiljadama migranata koji tamo stižu svake godine i odao počast onima koji su izgubili živote u pokušaju da se dokopaju Evrope. 

Papa Franjo je u današnjem obraćanju Evropskom parlamentu takođe ukazao da nedostatak koherentne migracione politike EU "doprinosi raširenosti robovskog rada i nastavku društvenih tenzija". 

On je dodao da će Evropa moći da se izbori s problemom imigracije tako što će "uvesti adekvatne zakone za zaštitu prava evropskih državljana i za prihvatanje imigranata."

Ne propustite