Doktor Kon: Na jesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija

Aktuelno
Doktor Kon: Na jesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija
.

Kon je rekao da na jesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija, uključujući i grip

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne može da kaže da situacija u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji "popušta" već da bi prije rekao da se "nekako stabilizovala, ali da je virus još i te kako prisutan".

Kon je za televiziju Pink ocijenio da je situacija sa epidemijom "i dalje nesigurna" i da se mjere protiv epidemije koje su na snazi moraju poštovati da bi se "u miru" dočekao početak školske godine.

- Treba da se na neki način radujemo što se ovo može kontrolisati, ali daleko od toga da se opustimo i da počenemo da se ponašamo kao da toga nema, kako smo jednom uradili - kazao je Kon.

On je rekao da, što se njega tiče, do početka školske godine ne bi trebalo ukidati mjere koje su trenutno na snazi, uključujući i zabranu javnog okupljanja više od deset osoba, koja se kako je rekao, ne odnosi na javna kupališta.

Kon je rekao da na jesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija, uključujući i grip, ali da nema mjesta strahu.

Prema njegovim riječima podaci koji dolaze sa južne hemisfere, gdje je sada zima, pokazuju da je u vrijeme epidemije korona virusa smanjen broj oboljelih od gripa, odnosno da je nošenje maski pomoglo i u sprječavanju širenja gripa.

- Za sada nema događaja na južnoj hemisferi koji bi nas posebno zabrinuli - rekao je Kon.

(alo.rs/pink.rs)

Ne propustite