Izetbegović: Šešeljeve izjave truju region i opasne su po Srbiju

Aktuelno
Izetbegović: Šešeljeve izjave truju region i opasne su po Srbiju
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je dobro što Vojislav Šešelj pokreće temu "velike Srbije" jer je to prilika da se Srbija "razračuna s tim".

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je dobro što Vojislav Šešelj pokreće temu "velike Srbije" jer je to prilika da se Srbija "razračuna s tim".

Iako, kako kaže, izjave lidera SRS-a o širenju ideologije velike Srbije ne smatra ni posebno važnim niti opasnim za BiH, on dodaje da one predstavljaju i ugrožavanje suvereniteta BiH i ocjenjuje da "sve što je radio i govorio Šešelj, bilo je na toj liniji".

"Uglavnom, to truje čitav region, a prije svega opasno je za samu Srbiju. Doći će do jedne katarze, Šešelj će, ustvari, ubrzati neke pozitivne procese razračunavanja s radikalizom, jer s time Srbija neće moći naprijed", tvrdi Izetbegović koji očekuje da se Srbija "konačno obračuna s tim reliktima prošlosti". 

Vojislav Šešelj nedavno je pušten iz Haškog tribunala na privremenu slobodu, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a presuda mu nije izrečena ni poslije 12 godina provedenih u pritvoru. 

 

Ne propustite