RUSKA VAKCINA DOBILA IME: Evo što je baš ovako nazvana

Svijet
RUSKA VAKCINA DOBILA IME: Evo što je baš ovako nazvana
.

Prva na svijetu registrovana vakcina protiv virusa korona nazvana je „Sputnjik V“ po analogiji sa lansiranjem prvog vještačkog Zemljinog satelita 1957, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

„‘Sputnik I’ je intenzivirao svemirska istraživanja u cijelom svijetu. Nova ruska vakcina protiv kovida 19 stvorila je takozvani ‘trenutak Sputnjika’ za svjetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv ‘Sputnjik V’“, navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

Takođe se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa i tako postalo prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona SARS-COV-2 na tržištu.

„Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini ‘Sputnjik V’ i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima“, dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

(Sputnik Srbija)

Ne propustite