Kantoni u FBiH traže 117 respiratora, čeka se izjašnjenje KS-a i USK-a

Aktuelno
Kantoni u FBiH traže 117 respiratora, čeka se izjašnjenje KS-a i USK-a
.

Osam kantona u Federaciji BiH zatražilo je od Federalne uprave Civilne zaštite da im dodijeli respiratore iz Kine koje je kupila firma Srebrena malina za 10,5 miliona KM. Međutim, iskazane potrebe za ovim uređajima daleko su veće od broja nabavljenih respiratora.

Naime, u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu nalazi se 100 respiratora, a kantoni ih traže 117. Valja istaći da se još dva kantona, Sarajevski i USK, nisu izjasnila da li im ovi uređaji trebaju.

Majda Kovač, portparol FUCZ-a, rekla je za Oslobođenje da će se podjela respiratora izvršiti kada se izjasne i ta dva kantona. Naša sagovornica podsjeća da u dopisu koji su uputili svim kantonalnim ministarstvima nije naznačen rok do kada se trebaju izjasniti o svojim potrebama za respiratorima, ali se očekuje da to bude što prije.

- Kada svi iskažu potrebe, onda će se respiratori podijeliti na osnovu procjene Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Dakle, oni će napraviti procjenu koliko kome treba respiratora, uzimajući vjerovatno u obzir i epidemiološku situaciju u kantonima. Zasigurno su potrebe veće nego što ima respiratora, istakla je Kovač.

Najviše respiratora, po 25, zatražili su Tuzlanski (UKC) i ZDK, Opća bolnica Sanski Most traži dva, Posavski kanton (Županijska bolnica Orašje) dva, TK (Opća bolnica Gračanica) 10, BPK (Kantonalna bolnica Goražde) dva, u SBK-u Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila i JU Bolnica Travnik traže po sedam, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik pet, Opća bolnica Jajce tri, Opća bolnica Bugojno dva, iz HNK-a Sveučilišna bolnica Mostar 14, a po dva respiratora traže Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar i Opća bolnica Konjic, ZHK želi četiri, a Livanjski kanton pet respiratora.

Respiratori su, podsjetimo, kupljeni pod sumnjivim okolnostima i transakcijama u aprilu ove godine. Afera u kojoj je firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća nabavila medicinsku opremu uzdrmala je tada državu.

Respiratori su kupljeni u jeku pandemije kako bi hitno i u što kraćem roku bili dostavljeni zdravstvenim ustanovama u FBiH, čime bi se pomoglo liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Iako se svaki dan broj novozaraženih od Covid-19 povećava, respiratori do danas nisu podijeljeni. Istragu u ovom predmetu više od tri mjeseca vodi Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu su izvršeni brojni pretresi, obavljena saslušanja te izuzeta dokumentacije.

Osumnjičeni u ovom slučaju su vlasnik firme FH Srebrena malina Fikret Hodžić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, federalni premijer Fadil Novalić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kako Tužilaštvo BiH nije zatražilo produženje mjera zabrane za osumnjičene, Sud BiH ih je prošle sedmice ukinuo za Novalića, Solaka i Hodžića. Mjere zabrane za Zolaka su istekle 29. jula, a Tužilaštvo BiH nije tražilo produženje.

Ranije je stručnim vještačenjem koje je zatražilo državno Tužilaštvo utvrđeno da nije preporučeno korištenje kineskih respiratora u jedinicama intenzivne terapije, a samim tim ni za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, za šta su u konačnici i kupljeni. 

Ne propustite